Як довго "корольови" та "орбакайте" будуть вказувати українцям на їх ватність

Зараз набирає обертів скандал із запланованим концертом у Палаці "Україна" російської співачки Христини Орбакайте, яка встигла відзначитися виступом в Криму. На жаль, це не поодинокий випадок, коли СБУ опиняється в ситуації крайнього

Політичний оглядач
Як довго "корольови" та "орбакайте" буду…

Чи перебуває донька Алли Пугачової у списках осіб, яким заборонено перетин кордону з Україною? Навряд. Принаймні, її концерт у столичному Палаці "Україна" анонсовано і жодної інформації про скасування заходу поки немає. Патріотична спільнота справедливо обурюється: чому співачці, яка гастролювала в окупованому Криму, дозволяють виступ у Києві. З цього приводу апелюють до Служби безпеки з вимогою заборонити Орбакайте в'їзд до України, адже для цього є пряма підстава. На доказ світлини з її концерту в Севастополі оприлюднено у соцмережах.

Крім того, від представників влади вимагають припинити "культурну підривну діяльність", яку закидають організаторам гастролів росіян в Україні. Багато претензій, зокрема, і до керівництва Палацу "Україна". У цьому контексті варто згадати про судовий позов його керівника Романа Недзельського до Depo.ua. Приводом до позову стало інтерв'ю музичного продюсера Олександра Ягольника, який висловив свою думку стосовно запрошення Наталії Корольової виступити на головному майданчику країни. Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року стало відомо, що Корольова, яка підтримала окупацію Криму, зібралася з концертом до столиці. Концерт планувався в Палаці "Україна", проте наприкінці жовтня СБУ заборонила співачці в'їзд до Україну на 5 років. Корольова в судовому порядку вимагає скасувати заборону. Ймовірно, заборона очікує й на Орбакайте. Але проблема не лише в тому, що СБУ реагує на звернення депутатів, а не діє превентивно. Головна біда в іншому – адміністратори вітчизняних театрів й концерт-холів використовують відсутність законодавчої регламентації гастрольної діяльності російських "митців". А що не заборонено, те дозволено. Гроші, так би мовити, не пахнуть.

У тій же Хорватії, про досвід якої в деокупації своїх територій у нас часто говорять, неможливо навіть уявити концерту сербських співаків у Загребі. Будь-яких, не лише тих, хто й далі мріє про велику Сербію. На дрібних майданчиках у місцях компактного проживання етнічних сербів якісь музичні заходи можливі, але щоб для цього використовувалися великі концертні зали!

Мова не лише про Орбакайте. Вона просто помітна фігура. Відкриваємо сайт, де анонсуються концерти. У лютому в Києві мають виступити пристаркуваті "Ненсі". І не де-небудь, а в колишньому Жовтневому. Так, в цьому гурті співають вихідці з Донеччини, проте сьогодні вони живуть в Росії. І навряд чи не поділяють політику Путіна щодо України. У березні в тому ж Палаці "Україна" співатиме Олександр Малінін, в палаці офіцерів – московське ВІА "Пламя", в палаці культури "КПІ" – ВІА "Лейся песня". Щодо останніх, то ще у вересні минулого року з'явилося повідомлення про їхній виступ в окупованому Донецьку. В інтерв'ю одному з видань вони схвально відгукувалися про сепаратистів та засуджували Майдан. І ось зараз їм надають майданчик в Києві!

Залишається сподіватися, що СБУ діятиме оперативно. Проте цього замало. Якщо не будуть порушені справи проти організаторів подібних концертів, до нас і далі їздитимуть російські заробітчани. Також гостро постає питання законодавчого врегулювання таких питань. У жовтні Рада провалила законопроект, який забороняв би чи обмежував виступи російських артистів, що підтримують агресію Росії проти України і офіційно не засудили її. Тоді проти нього дуже активно виступали деякі єврооптимісти. Їх запідозрили у лобіюванні інтересів окремих телеканалів, які наповнюють ефірну сітку продуктом країни-агресора. Тож нині очевидною є необхідність повернення до цього законопроекту. Що ж до криків на кшталт "це порушення прав частини українського суспільства", то тут потрібно чітко розуміти: або ми принципово позбавляємося російського впливу в культурній сфері, або у нас й далі триватиме повзуча капітуляція перед "рускім міром".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme