UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Депутати хочуть, щоб "могилянка" надала гарантії щодо недобуду на 3 Слобідській

Університет просить передати їм сумнозвісний недобуд під клініку на правах безстрокової та безоплатної позички, але у міськради є сумніви

Депутати хочуть, щоб "могилянка" надала…

Миколаївська "Могилянка" продовжує добиватися передачі в позичку сумнозвісного недобуда на вул. 3 Слобідській, з якого виш хоче зробити університетську клініку. "Соціальна" депутатська комісія міськради не заперечує проте цього, проте хоче гарантій того, щой цей інвестпроект реалізують. Про це йшлося під час засідання комісії вчора, 14 лютого, повідомляє Depo.Миколаїв.

Депутатська комісія розглянула звернення університету щодо передачі в безстрокову і безоплатну позичку недобуду. Зауважимо, що виш раніше хотів, щоб Миколаїв передав будівлю, де мала бути поліклініка, з комунальної власності в державну. Але міськрада на це не погодилася. Тоді запропонували взяти недобуд у позичку. Профільна комісія з ЖКГ запропонувала за такої умови обмін: місто надає будівлю, а з державної власності Миколаєву передають школу фехтування та спорткомплекс "Трудові резерви".

Начальник управління комунальної власності Юрій Гавриш повідомив, що у такому разі ситуація ускладнюється через формат обміну, до того ж місто раніше такого не робило. "Ми можемо обговорювати обмін, але повинні розуміти, що його не буде", - сказав Гавриш.

Депутат Володимир Криленко зауважив, що невідомо, на балансі якого міністерства перебувають "Трудові резерви" - це може бути Міністерства спорту чи навіть Міносвіти. Ситуація може повторитися, як і з стадіоном у парку "Перемоги" та школою фехтування, які фактично значаться за університетом Сухомлинського та профільним міністерством, але зараз вирішується питання про передачу його місту. Криленко також наполягав, що потрібні звернення щодо передачі недобуду з комунальної власності та гарантії від міністерства, що університет зможе "потягнути" добудову клініки.

Депутати навіть пропонували зробити з недобуду Центр надання адміністративних послуг, для якого збиралися закупити приміщення. Але прозвучала думка, що для ЦНАПа непотрібна багатоповерхівка, як на 3 Слобідській. Гавриш також додав, що недобуду вже більше 30 років, претендентів на завершення будівництва чи здачу в оренду немає та невідомо, чи з'являться. Тому чи не доцільно залишити майно в комунальній власності, а щоб університет на правах позички добудував клініку.

Члени комісії також казали, що в університеті та кліниці навчатимуться та проходитимуть практику миколаївські студенти. Депутат Лариса Веселовська тоді сказала, чи взагалі безпечно використовувати будівлю. Тоді члени комісії запропонували провести університету експертизу. Проте представник "могилянки" акцентував, що цього вони не зможуть зробити, оскільки без передачі в позичку чи на інших умовах у них немає юридичних підстав.

Депутати тоді пропонували університету подати своєрідний бізнес-план та візуальний проект, як виглядатиме майбутня клініка та скільки коштуватиме добудування. Представник університету відповів, що оцінку вони знов-таки не можуть проводити, оскільки будівля їм не належить. Для реалізації проекту розраховують і на державні гроші, і на кошти грантів та європейських партнерів. Але скільки коштів потрібно, ще не рахували.

Члени комісії акцентували, що на реалізацію проекту потрібні десятки мільйонів. Передачу в позичку комісія узгодила, але за умови що юридичний департамент прорахує всі ризики, а університет надасть фінансові гарантії реалізації інвестиційного проекту.

Нагадаємо, що недобуд на 3 Слобідській "прославився" у 2012 році після смерті Оксани Макар, яку в ньому знайшли. У 2015 році там знайшли мертвого чоловіка. А влітку 2016 там розбився насмерть 12-річний хлопчик, який хотів виконати акробатичний трюк.

Наприкінці травня минулого року миколаївська "могилянка" заявила про те, що має плани перетворити недобудову на університетську клініку, оскільки відкрила медичну спеціальність.

Варто додати, що на нещодавно запущеному сайті "інвестиційно приавабливого Миколаєва" недобуд представлений як потенційний об'єкт для інвестицій.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme