UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Зубко: "вугільна блокада" Донбасу вигідна Росії

Блокування поставок вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей вигідно, насамперед, Росії

Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Давайте подивимося з точки зору фактів, кому це вигідно, щоб сьогодні була загроза електропостачання вже не в Авдіївці, а в практично всій країні. Я можу сказати, в першу чергу, це (вигідно, - ред.) РФ", - сказав Зубко.

Таку думку чиновник аргументував тим, що РФ хоче, щоб Україна купувала російський вугілля.

Крім того, за його словами, блокада поставок вугілля вигідна Росії і тому, що це є формою тиску на підприємства, які працюють на тимчасово окупованій території, але платять податки в державний бюджет України, а також на українські підприємства металургійної галузі, які знаходяться на підконтрольній Києву території.

"Це взагалі загроза втрати територій, тому що ми розуміємо, що і Запорізька та Донецька області залежить від цих промислових підприємств", - наголосив Зубко на погрози від блокування поставок вугілля.

У цьому контексті віце-прем'єр-міністр підкреслив, що РФ "частково використовує" українських патріотів-учасників блокади у своїх "стратегічних політичних цілях".

Як відомо, "Укренерго" і Міністерство енергетики пропонують Кабміну ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через зупинку постачання антрациту із зони АТО. Про це на засіданні антикризового штабу повідомили в. о. керівника "Укренерго" Всеволод Ковальчук і голова Міненерго Ігор Насалик.

Нагадаємо, в Україні вже третій тиждень триває блокада залізничних шляхів, якими поставляється вугілля з окупованих територій Донбасу. Гройсман заявив, що не бачить альтернативи постачанню вугілля з підприємств на окупованому Донбасі для того, щоб забезпечити теплопостачання.

В разі запровадження енергетичного надзвичайного стану Україні може вистачити антрацитного вугілля ще на 40 днів, після цього можливі віялові відключення світла.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme