Як Фонсека поекспериментував з "Шахтарем"

 "Шахтар"  найшвидше з українських клубів завершує зимові збори, адже вже в четвер на команду Паулу Фонсеки чекає матч у Лізі Європи проти "Сельти"

Як Фонсека поекспериментував з "Шахтарем…

"Гірники" перший збір провели у Іспанії, де зіграли лише один товариський матч, а другий – в Португалії, на батьківщині Паулу Фонсеки. Саме португальські збори стали для "Шахтаря" найпродуктивнішими в плані підготовки до другої частини сезону та матчів у Лізі Європи. "Гірники" провели 8 контрольних поєдинків і головна ставка була зроблена на тактику та ротації гравців.

Якщо, на початку кар'єри в "Шахтарі" Паулу Фонсека мав намір суттєво відійти від тактики Мірчі Луческу, то згодом зрозумів, що глобально ламати філософію "гірників" не дуже продуктивно. ЇЇ можна лише частково вдосконалювати, поступово додаючи деякі власні штрихи. Зрештою, масштабну революцію в "Шахтарі" проводити й непотрібно. Улюблена тактика Фонсеки - контроль м'яча і гра на чужій половині поля.

На зимових зборах "Шахтар" не зраджував своїм традиціям і основний акцент було зроблено на напад. Загалом донеччани провели 9 матчів, в яких здобули 7 перемог, двічі зіграли внічию і забили аж 24 голи. Звичайно, можна сказати, що суперники були не найвищого гатунку, проте важливий сам факт – основна ставка стабільно робиться на атакувальні дії і, головне, вона приносить результат. Взимку до команди приєднався форвард Бланко Лещук, який повинен замінити Євгена Селезньова і Едуардо, і поки що йому це вдається на всі сто. Протягом зборів аргентинець став найкращим бомбардиром команди, забивши 7 голів. Головний висновок, який можна зробити, Бланко Лещук ідеально вписується в схему португальського фахівця, а голи на зборах – хороше підгрунтя для швидкої адаптації. Існує велика імовірність, що екс-форвард "Карпат" вийде в старті у першому матчі проти "Сельти".

Фонсека також не відмовляється і від своєї улюбленої тактики, яку він полюбляв у "Бразі" та "Пасуш де Ферейра" – гри в два форварди. На зборах Фонсека в основному грав з одним нападника, але практикував і дует Бланко Лещук – Борячук. Така тактика навряд чи матиме логіку у першому матчі Ліги Європи, але у чемпіонаті, де "Шахтар" має солідний гандикап, Фонсека, швидше за все, вдасться до запровадження подібних експериментів. Проте, залишається питання, якої схеми Фонсека дотримуватиметься в центрі поля. Є варіант, що атакувальна лінія не постраждає, а залишиться лише один опорник. У товариському матчі проти "Яблонця", коли в другому таймі на полі одночасно з'явилися Бланко Лещук та Борячук, Фонсека зняв Фреда і випустив Степаненка. Не виключено, що при зміні тактики згодом обом знайдеться місце на полі, проте функції у гравців можуть бути різними. Степаненко може залишитись руйнівником, а креативніший Фред більше гратиме на атаку. "Шахтар" Фонсеки робить акцент на високий пресинг, коли важливий швидкий відбір, тому в цій ситуації два хороші "хвилерізи" не завадять. Якщо в такому випадку грати з двома нападниками, то жертвувати тоді доведеться атакувальними хавами – Бернардом, Тайсоном, Марлосом або Коваленком. Марлос і Тайсон, мабуть, поза конкуренцією, а от під найбільшим питанням позиція саме Коваленка, який здебільшого грає центрального атакувального півзахисника.

Не обійшлось без експериментів і у захисній лінії. Замість звичної центральної пари Кучер – Ракицький, Фонсека робив різні ротації: Кучер – Кривцов, Ордець - Ракицький. По-перше, Фонсека створює конкуренцію і дає зрозуміти, що місце в основному складі нікому не гарантоване, а по-друге, шукає оптимальний варіант захисників для "зональної" тактики, а не персональної, як це було при Луческу.

Проте, Фонсека намагається міняти не так схему, як ігрову модель, адже, як каже сам португалець, головне стиль команди, а ігрова схема – це лише початкові позиції гравців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme