В Європі оцінили українську боротьбу з корупцією

Україна досягла незначного результату в боротьбі з корупцією, а реалізовані заходи можуть мати декларативний характер

Про це йдеться в опублікованому Центром вивчення Європейської політики (CEPS) доповіді, присвяченому корупції в Україні, передає Depo.ua.

Як відзначають аналітики Центру, незначного успіху вдалося досягти шляхом створення системи електронних закупівель, підвищенням цін на енергоносії, а також очищенням банківського сектора. "Тим не менше, ці маленькі перемоги не призвели до всеосяжного, системного зміни, яких потребує країна", - повідомляється в доповіді.

"Хоча Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура домоглися певного прогресу, показники, які вони демонструють, є вкрай низькими - з 63 направлених до суду обвинувальних актів тільки чотири людини були засуджені до тюремного ув'язнення. І жоден топ-чиновник не був засуджений", - наголошується в доповіді Центру вивчення Європейської політики.

Ще однією суттєвою проблемою залишається питання фінансування політичних партій. "Верховна Рада прийняла закон про фінансування партій в липні 2016 року і це прекрасний закон, який поки що так і залишився на папері незважаючи на величезну кількість порушень, і що ще належить реалізувати", - наголошується в доповіді.

При цьому в Центрі вивчення Європейської політики зазначають, що корупційні дії набули поширення не тільки на національному рівні, але й на регіональному.

На думку аналітиків Центру, Європейський Союз повинен підтримувати реальне, а не декларативне твердження заходів по боротьбі з корупцією. "ЄС повинен твердо наполягати на тому, щоб українська еліта займалася справжнім державним будівництвом шляхом усунення корупції, яка підриває підвалини країни. І якщо влади не реагують належним чином, ЄС повинні бути готові відкликати свою підтримку України", - йдеться в доповіді.

"ЄС повинні йти назустріч тим, хто бореться за звільнення України від корупції, а не до тих, хто декларує проєвропейський курс, але діє як "вовк в овечій шкурі", - стверджується у доповіді.

Зазначимо, що Центр вивчення європейської політики був заснований в 1983 році і фінансується, зокрема, за рахунок внесків країн-учасниць Євросоюзу. Він займається питаннями, пов'язаними з європейською інтеграцією та викликами, які стоять перед Євросоюзом.

Нагадаємо, 10 лютого Національне антикорупційне бюро опублікувало звіт про результати роботи у 2016 році у вигляді інфографіки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme