Уряд хоче посилити захист тепломереж

Кабінет міністрів України схвалив зміни до законопроекту "Про внесення змін у деякі закони України щодо охорони теплових мереж"

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу українського уряду.

Як наголошується, законопроект розроблено з метою встановлення повноважень уряду затверджувати Правила охорони теплових мереж, що дозволить у майбутньому схвалити постанову щодо затвердження таких правил.

Наголошується, що на даний момент чинне законодавство України не встановлює повноважень Кабміну затверджувати правила охорони теплових мереж, у зв'язку з чим виникає прогалина в законодавстві.

"Схвалення проекту Закону дозволить забезпечити технологічну безпеку використання теплових мереж, чітку регламентацію використання теплових мереж, фіксацію правопорушень з боку користувачів і третіх осіб, притягнення винних осіб до відповідальності за скоєні правопорушення, сприяти профілактиці подібних правопорушень та запобігання аваріям у майбутньому, правове вирішення конфліктних ситуацій по забудові та нещасних випадків, пов'язаних з особливим режимом охоронних зон", – зазначили в уряді.

"Досвід експлуатації теплових мереж показав, що низка конфліктних ситуацій по забудові та нещасних випадків, пов'язаних з особливим режимом охоронних зон, виникає через неналежне правове регулювання питань фіксування порушень в охоронних зонах теплових мереж, контролю технічного стану теплових мереж, розмежування прав, обов'язків і відповідальності користувачів цих мереж і третіх осіб", - зазначають в прес-службі Кабміну.

У проекті Закону введено також нове поняття терміну "теплова мережа", який означає як магістральні, так і місцеві (розподільчі) теплові мережі, які забезпечують транспортування теплової енергії.

Нагадаємо, що 13 лютого енергетичний штаб Кабміну України затвердив порядок заходів із підготовки до запровадження надзвичайного стану в електроенергетиці через брак вугілля, заблокованого на окупованих територіях Донбасу.

У разі його впровадження ресурси можуть використовуватися мінімально і Україні вистачить антрацитного вугілля ще на 40 днів, після цього можливі віялові відключення світла.

На сьогоднішньому засіданні Кабмін не розглядав питання введення надвичайного стану в енергетиці, але почав впроваджувати антикризові заходи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme