У Харкові засудили топ-менеджера Курченка

Чоловік увійшов до злочинного угрупування, яке діяло на території всієї країни

У Харкові засудили топ-менеджера Курченк…

Як передає Depo.Харків, вирок зловмиснику 3 лютого ухвалив Комінтернівський районний суд м. Харкова.

Суд встановив, що у березні 2010 року була створена злочинна організація, яку очолив чоловік, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні. Метою групи було вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі проти державної власності.

До групи ввійшли ще чотири людини, яким організатор доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів.

Організатор призначив поплічників на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, створивши таким чином систему управління державою, у якій він особисто та інші керівники злочинної організації мали вплив на ухвалення всіх основоположних рішень стосовно діяльності вищих органів державної влади та правоохоронної системи.

Кожен керівник організації був обізнаний із загальним планом діяльності щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольний йому структурний підрозділ.

Зокрема, до одного з підрозділів увійшли 11 учасників, а також низка юридичних осіб, створених та придбаних учасниками організації. Члени підрозділу були об'єднані за певними напрямками діяльності, які мали відповідні умовні назви, - "Департамент "Європа", "Департамент "Лідер-нафта", "Департамент "облгаз", "Департамент оптимізації податків", "Департамент світлих нафтопродуктів", "Департамент скрапленого газу", "Департамент природного газу", "Фінансовий департамент", "Юридичний департамент", "Митний департамент", "Банківський департамент", "Департамент залучення інвестицій", "Департамент торгівлі цінними паперами та страхування", "Митний департамент", а також "Служба безпеки".

Загалом підрозділ мав назву "Група компаній "СЄПЕК" (Східно-Європейська паливно-енергетична компанія).

Офіси організації були розташовані в бізнес-центрі "Арена-Сіті" у Києві та в бізнес-центрі "Москва-Сіті" у Москві (Росія).

Для реалізації злочинного наміру організатор доручив поплічникам підшуковувати осіб, які погодяться зареєструвати на своє ім'я створені або придбані організацією та обійняти в них керівні посади.

Офіційні документи цих підприємств разом з їх печатками, договорами на відкриття банківських рахунків та ключами електронного цифрового підпису до програм "Клієнт-банк" передавали іншим учасникам організації для подальшого використання у протиправній діяльності.

У свою чергу інші учасники групи підшуковували певних суб'єктів підприємницької діяльності для отримання від них на поточні рахунки підконтрольних підприємств коштів нібито за надання послуг або купівлю товарів, що безпідставно утворювало у контрагентів кредит з податку на додану вартість, та одночасно призводило до накопичення на вказаних підконтрольних фіктивних підприємствах зобов'язань по сплаті такого податку до бюджету. Але, грошові кошти, які надходили на рахунки підприємств, злочинці переводили у готівку та розпоряджалися ними на власний розсуд.

Зокрема в період з 2009 року по 2014 рік створено та придбано понад 400 підприємств.

Так, на початку вересня 2011 року один з членів групи шляхом умовлянь та підкупу в розмірі 1 тис. дол, запропонував засудженому зареєструвати на свої паспортні дані ТОВ "Харківспецгазснаб". Чоловік погодився на пропозицію.

8 вересня 2011 року підприємство було створене, а зловмисник був призначений директором.

В подальшому керівник ТОВ відкрив банківські рахунки у в ПАБ "Укркомунбанк", ПАТ КБ "Приватбанк", ПАТ "Реал банк" та АТ "Брокбізнесбанк". Документи, які стосувалися підприємства, чоловік віддав злочинній організації.

Ці документи були використані для виготовлення підроблених документів з метою привласнення скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ "Укргазвидобування" і ПАТ "Укрнафта", шляхом його придбання на спеціалізованих аукціонах за пільговими цінами нібито для потреб населення.

При цьому газ реалізовували не населенню, а іншим суб'єктам господарювання за ринковими цінами.

Так, в період з грудня 2011 по лютий 2014 року злочинці придбали на спеціалізованому аукціоні скраплений газ начебто для потреб населення, ухилившись таким чином від сплати до бюджету акцизного податку на загальну суму 77,5 млн грн.

Таким чином, чоловік, який створив ТОВ "Харківспецгазснаб", скоїв наступні злочини: умисна участь в злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинення у складі злочинної організації фіктивного підприємництва, умисне ухилення від сплати податків.

9 листопада обвинувачений та прокурор уклали угоду про визнання винуватості. Сторони також узгодили покарання за скоєння злочинів за ч.1 ст. 255, ч.4 ст. 28, ч.2 ст. 205, за ч.4 ст. 28, ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Суд визнав обвинуваченого винним у скоєнні зазначених злочинів та призначив покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна. Однак чоловіка звільнили від відбування реального покарання з іспитовим терміном в три роки.

Довідка Depo.Харків. Директором ТОВ "Харківспецгазснаб" є Євген Єфіменко. ТОВ "Харківспецгазснаб" купувало у держкомпаній на спецаукціонах за пільговими цінами, у тому числі в "Укргазвидобування", скраплений газ для потреб населення. Однак у подальшому вони його не реалізовували населенню, а продавали ТОВ "ГазУкраїна 2020" та іншим компаніям, які реалізували його власникам автозаправок. Фірма "ГазУкраїна 2020" наближена до "ГазУкраїна-2009" Сергія Курченка, який зараз перебуває у розшуку.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme