Маркетинг "нижче пояса": Найвульгарніші трюки українських рекламістів

Сосну в подарунок, дівчина на унітазі та еротична реклама хот-догів, - як українські рекламісти та маркетологи "плодять" сексизм

Маркетинг "нижче пояса": Найвульгарніші…

Провокативна реклама хот-догів у Сумах мало не викликала великий скандал. Фото, яке запостив місцевий житель, вже облетіло український інтернет. Згадуючи гучну історію з дівчиною на унітазі у Вінниці, Depo.Вінниця підготував добірку найзухваліших рекламних банерів.

"Суми тішать з самого ранку. Їси собі сендвіч і милуєшся таким мистецтвом. Місцевий маркетинг на вищому рівні. Змішання порно і фаст-фуд стилів це шось новеньке," – поділився у Фейсбуці враженнями громадський активіст Роман Мельник.

Власне, творчість сумських маркетологів може виявитись ще й плагіатом, адже зображена на банері картина є роботою американського ілюстратора Кейт П. Рейн і невідомо, чи давав він згоду на її використання в комерційних цілях.

Після того, як картинка вийшла в тираж, рекламу хот-догів від гріха подалі зняли, а мережа закладів громадського харчування вибачилась, повідомив Роман Мельник.

Пристрасть маркетологів до "перченого" в рекламі - вже давно не новина. Клієнта заманюють, чим можуть: чи то оголеними дівчатами, чи відертими двозначними гаслами, які, мовляв, кожен має зрозуміти "у міру своєї розбещеності". І звинувачення у сексизмі, а також результати деяких досліджень, за якими визначили, що реклама "з цицьками" не така вже й ефективна, рекламістів не зупиняють.

Колись історія дівчини на унітазі з Вінниці пролунала на всю країну. Власники мережі магазинів тоді "зкретивили" у рекламі сантехніки, зобразивши на борді дівчину зі спущеними трусами, яка палить цигарку, сидячи на унітазі. Ефект від реклами виявився шаленим – обурені вінничани, побачивши у цьому сексизм та розпусту, написали десятки звернень у міську раду з вимогою зняти відвертий банер. Зрештою домоглися свого обидві сторони: власники борда заклеїли скандальні місця наклейкою "цензура", але реклама подіяла – принаймні, про магазин у Вінниці говорили ще довго.

Історія вінницької дівчини на унітазі, насправді, ще "квіточки" у тому, як далеко можуть зайти рекламники. Ось, наприклад, Черкаси. Що саме мають на увазі герої постера, коли розповідають одне одному про "огромезні" і "такий великий" – невідомо. Але серед самих черкащан у соцмережах це викликало суперечку – одним такий борд здається креативним, іншим – вульгарним.

Пізніше Черкаси відзначились знову, і від розмов перейшли до "справ" – використали пишні оголені форми фотомоделі поруч з дитячим майданчиком.

"Сексизм біля Черкаської мерії. І тут щодня ходять тисячі людей. А поряд – дитячий майданчик", – пише у "Фейсбук" черкащанка Юлія Гончар.

Як і належить столиці, Київ не відстає. Кілька років тому у метрополітені з'явилася вульгарна реклама фірми, що займається доставкою суші. Здавалося б, нічого особливого не може бути в рекламі таких фірм, адже їх у Києві десятки. Якби не двозначний зміст...

У Херсоні рекламою нижче пояса відзначився салон мобільного зв'язку. Вийшло дуже мінімалістично. Принаймні щодо одягу моделі.

Згадка про "сосну" - ту, що у подарунок - напевне, найпопулярніша тема. Борди з таким змістом можна перед новорічними святами побачити у багатьох українських містах. Ось, наприклад, Краматорськ. Звісно ж, мається на увазі прекрасне хвойне дерево.

"Я дала твоєму сусіду…" - На цих словах акцентує увагу рекламний борд у Калуші. І тільки потім, менш помітним шрифтом пояснюється, що йдеться про інтернет і кабельне телебачення.

І знову Київ. Так тут запрошують на роботу.

Навмисна двозначність у рекламі навіть стала приводом для анекдотів:

Їдуть в машині Азаров і Янукович.

Азаров дивиться на бігборди і раптом задумливо вимовляє:

- Насоси на дачу... Це ж скільки треба, щоб вистачило на покупку дачі?.

- Микола Янович, коли ви вже нарешті вивчите українську мову! На бігбордах мають на увазі "насос на дачу".

Справжність борда, фото з яким давно гуляють інтернетом, встановити не вдалося. Та навіть, якщо цього разу це лише фотошоп, не дивуйтеся, якщо побачите такий "креатив" у своєму місті.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme