UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Дональд Трамп і Джастін Трюдо вперше зустрілися в Білому домі

Президент Дональд Трамп і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 13 лютого провели свою першу зустріч, після завершення якої вони пообіцяли зміцнювати співробітництво між двома країнами

На спільній прес-конференції, що пройшла в досить миролюбному тоні, вони неодноразово підкреслювали, що обидві країни мають спільні інтереси та цілі, передає Depo.ua з посиланням на Російську службу ВBC.

Трамп обіцяв співпрацювати і далі з Канадою у досягненні цих цілей. Трюдо говорив про особливі відносини, які пов'язують обидві країни, і про глибоку взаємоповагу, існуючу між ними. При цьому він згадав, що відносини між сусідами бувають часом досить складними.

На зустрічі двох лідерів центральне місце займали питання торгівлі та економічних відносин.

У відповідях на запитання журналістів виявилися й розходження між політичними поглядами того й іншого. Трамп захищав свою політику, спрямовану на обмеження небажаної міграції, заявивши в черговий раз, що не пустить в країну "неправильних" людей.

Канадський лідер заявив, що провів зі своїм американським колегою плідну дискусію на тему імміграції.

Однак, за його словами, Канада продовжить вести політику відкритості по відношенню до біженців з дотриманням усіх заходів, які гарантують її власну безпеку.

Трюдо пізніше зазначив, що був час, коли обидві країни займали різні позиції в підходах до різних проблем. Однак, за його словами, канадці не зрозуміли б його, якби він став читати нотації президенту великої країни про те, як йому слід поводитися і справлятися з внутрішніми проблемами в своїй країні.

Після прибуття в Білий дім Трюдо вручив Дональду Трампу особистий подарунок - фотографію молодого Трампа з його батьком, колишнім прем'єр-міністром Канади П'єром Трюдо.

Трамп заявив, що він знав і поважав П'єра Трюдо і буде тепер зберігати цю фотографію на почесному місці.

За цим пішла дискусія за круглим столом за участю жінок-підприємців із США і Канади.

Трамп і Трюдо оголосили про створення спеціальної комісії, яка займеться питанням зміцнення ролі жінок на ринках робочої сили. Трамп підкреслив важливість того, щоб жінки відчували себе повноцінно як робітниці і приносили користь економіці. Трюдо підкреслив, що жінкам досі доводиться долати чимало перешкод на шляху професійного зростання.

Дочка Трампа Іванка була присутня на цій зустрічі і допомагала у відборі її учасниць і визначенні теми зустрічі. За словами кореспондентів, це стало черговим свідченням її зростаючого впливу в Білому домі.

Трюдо, якому 45 років, і Трамп, якому 70, мають часом діаметрально протилежні погляди з різних питань.

Трюдо є лібералом в американському значенні цього слова, захищає принципи свободи торгівлі та відкритої політики в сфері імміграції.

При ньому Канада прийняла близько 40 тисяч сирійських біженців. Трюдо називає себе феміністом, і його кабінет наполовину складається з жінок. На відміну від нього, Трамп має намір різко обмежити приплив іммігрантів в США з конфліктних зон, займає протекціоністські позиції в міжнародній торгівлі, а його кабінет майже не має у своєму складі жінок.

Відносини з США має першочергове значення для Канади, оскільки на південного сусіда припадає понад 75% канадського експорту, а 18% американського експорту йде в Канаду. Багато канадці побоюються, що намір Трампа домогтися перегляду Угоди про свободу торгівлі в Північній Америці (НАФТА) може призвести до збитків для Канади і Мексики.

Особистий контакт, встановлений двома лідерами, може вгамувати ці страхи. Трамп явно вів себе з Трюдо інакше, ніж з президентом Мексики і прем'єр-міністром Австралії.

За словами одного з канадських дипломатів, адміністрація Трюдо запропонувала створити спільну комісію з проблем жінок, так як прем'єр-міністр вважає цю тему важливою у своїй політичній і економічній програмі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme