Окупаційний суд Криму дозволив допитати Полозова у справі Умерова

Окупаційний "суд" у Криму 14 лютого відхилив апеляційну скаргу адвоката Миколи Полозова на постанову судді Київського райсуду Сімферополя Віктора Можелянського про дозвіл слідчому ФСБ Росії Ігорю Скрипці допитати його як свідка у справі Умерова

Відповідне рішення ухвалив суддя Верховного суду Криму Юрій Латинін, повідомляє Depo.ua.

"Верховний суд Криму залишив рішення Київського райсуду Сімферополя про допит адвоката миколи Полозова в якості свідка у справі Ільмі Умерова чинним. "Ганьба", - кричать спостерігачі в залі суду", - пише у Facebook Антон Наумлюк.

"Верховний Суд Республіки Крим сьогодні вирішив, що адвокатської таємниці не існує. Що і потрібно було довести", - прокоментував в Твіттері Полозов.

"Слідчий звернувся до суду з клопотанням про допит мене як свідка, ґрунтуючись на статті 165 КПК РФ. Але в цій статті є чіткий перелік допустимих слідчих дій. І там нічого не сказане про можливість допиту адвоката. У КПК є інші статті, на підставі яких мене теоретично можна було б допитати, але слідство на них не посилалося", – заявив Полозов у суді.

"Проблема не в тому, що я не зможу брати участь у процесі як захисник, а в тому, що це замах на адвокатську таємницю: людина довірила мені, як адвокатові, певну інформацію. І тепер я повинен передати її слідству?", – додав він.

Представник держзвинувачення під час засідання заявила, що вважає постанову Київського районного суду Сімферополя законною. Допит адвоката Полозова, за словами прокурора, необхідний тільки щоб установити, чи є Умеров членом Меджлісу кримськотатарського народу (організація заборонена на Росії).

Суд із аргументами прокурора погодився в повному обсязі.

Полозов після винесення постанови суду зазначив, що звернеться зі скаргами до Верховного суду РФ і Європейського суду з прав людини.

Якщо рішення суду вистоїть у вищих інстанціях і Полозов отримає статус свідка, то він втратить можливість брати участь як адвокат у процесі у справі Умерова.

Нагадаємо, що 25 січня в окупованому Криму ФСБ затримала захисника Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Миколу Полозова.

У листопаді 2016 року Полозов заявляв, що слідчий ФСБ в справі Умерова, якого Росія звинувачує в "сепаратизмі", намагається усунути його з процесу, перевівши в статус свідка і домагаючись допиту адвоката.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme