ЗМІ виявили корупційні зв'язки глави НБУ Гонтаревої

У Комітеті парламенту з банківській діяльності розслідують корупційну зв'язок керівництва НБУ і російського "Внешэкономбанка"

Як пише газета "Вести", сотні мільйонів держпідприємства "Украерорух", які зайшли в "Платинум Банк" незадовго до його банкрутства, дозволили банку закрити зобов'язання перед "Промінвестбанком", "дочкою" російського "Внешэкономбанка". Вказівка ​​розрахуватися з росіянами прийшла з НБУ.

Як зазначає видання, минулого тижня директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник пообіцяв відкрити кримінальне провадження за результатами вивчення знаменитих "плівок Рожкової".

"Розслідувати потрібно не "записи Рожкової", а справи з виведення на компанії Кауфмана з "Платинум Банку" 1,1 млрд грн, - вважає журналіст Олександр Дубінський. - Але ці справи розслідувати НАБУшникам не з руки, бо вони вдарять по Гонтаревої. А ось "прослушка" - відмінна справа, в якій складу серйозного злочину немає. Можна в черговий раз голосно "збудитися" для преси. А потім тихо здутися...".

Нагадаємо, "Платинум Банк" визнаний неплатоспроможним на початку 2017 року. На межі банкрутства він балансував останні два роки.

"Це була класична схема виведення грошей на пов'язані структури, що належали власникам банку. Тобто, банк грабував сам себе, і це вигідно акціонерам", - розповідає народний депутат Ігор Луценко.

Приміром, на території одеського санаторію "Молдова", який належить власнику банку Борису Кауфману, було зареєстровано чотири десятки підприємств, в основному - з ознаками фіктивності. За допомогою таких ось прокладок акціонери змогли вивести з банку понад 1 млрд грн.

За словами директора Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Костянтина Ворушиліна, інсайдерські кредити і поклали банк.

Минулого тижня, за інформацією газети, історія банкрутства "Платинума" стала обростати новими подробицями. Ще в січні було відомо, що в банку пропали 500 млн грн коштів держпідприємств. Однак з'ясувалося, що гроші заводилися, коли в майбутньому банкрутстві вже мало хто сумнівався. 28 листопада і 29 грудня "Украерорух", підприємство, яке збирає збори за прольоти над українським авіапростором, перерахував на поточні рахунки в "Платинум" 320 млн грн. Рішення приймав перший заступник директора Сергій Гомболевський. У 2012-2013 роках він працював виконавчим директором аеропорту Одеса, реконструкцією якого в той час займалися компанії, пов'язані з основним акціонером "Платинум Банку" Борисом Кауфманом.

Але кошти "Украероруху", які зайшли в "Платинум", дозволили банку зробити перерахування практично на таку ж суму в "Промінвестбанк", дочірню структуру російського державного "Внешэкономбанка", який входить до списку санкцій США.

"За інформацією членів банківського комітету, саме в Нацбанку наполягли, щоб зобов'язання "Платинума" перед росіянами були закриті перед тим, як банк завалиться. Тому і закрили очі на організований Кауфманом "візит" коштів "Украероруху". Справа в тому, що між главою Нацбанку і ВЭБом вже досить давно склалися партнерські відносини. За останні два роки банк неодноразово опинявся на межі втрати платоспроможності, але допомагати український "дочці" в Москві не хотіли, так як ВЭБ відчував великі фінансові труднощі через закриття західних ринків капіталу. Простіше було домовитися з НБУ про виділення "Промінвестбанку" рефінансування", - пишуть "Вести".

За словами народного депутата Ігоря Луценка, є інформація, що в кінці минулого року Гонтарева кілька разів зустрічалася з новим главою ВЭБа, випускником академії ФСБ Сергієм Горьковим.

Про можливу змову керівництва ВЭБа і НБУ говорить і факт, що на посаду голови правління "Промінвеста" минулого літа був делегований досить близька до Катерини Рожкової (читай до Валерії Гонтаревої) людина - заступник голови українського підрозділу "Ощадбанку Росії" Андрій Рожок.

Колишні товариші по службі Катерини Рожкової і Андрія Рожка по роботі в банку "Аваль" та "Ерсте Банку" стверджують, що цю пару багато років пов'язують не лише ділові відносини (на що, зокрема, вказує по-батькові дочки Рожкової). "Рожок і Рожкова разом працювали в банку "Аваль", а потім він переїхав за нею в Одесу, в "Фінбанк". Поки Рожкова працювала в "Платинум", Рожок працював в іншому російському держбанку – "Сбербанке России", - пояснює Олександр Дубинський.

У банківському комітеті підозрюють - закривши борги перед росіянами засобами "Украероруху", власники "Платинума" "віддячили" чиновникам Нацбанку, які не помічали розкрадань і давали можливість залучати депозити. У свою чергу нацбанківці "отримають частку" при продажу "Промінвеста", яка зараз узгоджується з Москвою.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme