Як нардепи піаряться на совкових звичках українських вчених

Скандал навколо наймолодшого в Україні доктора наук Ольги Броварець перейшов на новий виток - група нардепів на чолі з Олегом Мусієм закликали номінувати вчену на Нобелівську премію

Як нардепи піаряться на совкових звичках…

Як зазначає Depo.ua, пристрасті навколо імені української вченої тривають вже майже місяць - з часу виходу сюжету "Міс доктор наук" у ТСН.

Після того, як сюжет став шалено популярним і набрав понад 1 млн переглядів, на дівчину ополчилися колеги з Національної академії наук. Хоча в сюжеті не було неправдивої інформації, журналістів звинувачили у брехні, а саму Броварець - у тому, що вона піариться і не спростовує неправдиві дані.

Вчені заволали: "канал розповів, що дівчина винайшла ліки від раку", хоча насправді такого не стверджували ані журналіст, ані сама героїня, ані експерти.

Скандал роздувся, через що НАН зібрала відкрите засідання, на якому Ольга Броварець зробила доповідь щодо своєї роботи, а заодно - спробувала відбитися від активних атак колег.

Як результат, академія оприлюднила офіційне звернення до ЗМІ, в якому визнала, що робота вченої проведена на достатньому рівні, але прямого стосунку до ліків від раку не має і не дає надії на їхнє створення в майбутньому.

"По-перше, Національна академія наук України високо цінує д.ф.-м.н. О.О. Броварець як молодого перспективного науковця та всіляко бажає їй подальших успіхів у науковій роботі. По-друге, теоретична робота О.О. Броварець проведена на достатньому науковому рівні та викликає інтерес в науковій спільноті. Це підтверджується фактом виголошення нею наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 21 грудня 2016 року. По-третє, робота О.О. Броварець не має прямого відношення до створення ліків від раку та не дозволяє сподіватися на створення таких ліків на основі цього дослідження, принаймні у недалекому майбутньому. По-четверте, говорити про вагоме наукове відкриття світового рівня зарано", - йдеться в офіційній заяві установи.

Наприкінці ж академія звернулася до журналістів з проханням "з відповідальністю ставитися до своєї функції – інформувати (а не розважати чи, навіть, шельмувати)".

Хоча більшість вчених потрактувала, що рішення НАН "виважене", легко помітити, що з радянськими звичками українські вчені розлучатися не поспішають.

НАН все ще залишається домокловим мечем, яким "відрубають" голос усім незгодним. "Партія сказала", - фраза, яка вгризлася у свідомість усім, хто прожив за СРСР бодай кілька років, - наразі перевтілилася у "Так вважає НАН".

Себто, майже абстрактний орган, який зводить увесь адекватний для наукового світу плюралізм до єдиної "правильної думки".

І якщо ти маєш іншу думку, ніж аксакали від науки (наприклад, у тебе є причини сподіватися, що твоє відкриття в майбутньому таки може стати в нагоді онкологам), краще сиди і мовчи. Інакше покарання обов'язково тебе настигне. Ну, а якщо м'якше, твоя думка все одно не матиме значення.

Між тим, саме "іншим думкам" наука зобов'язана своїми проривами. І наразі йдеться не про філософствування езотериків чи гіпотези студентів (хоча і серед них бувають гідні уваги висновки), а про думку людини з докторським ступенем. Тож не зрозуміло, чому нею вирішили знехтувати і висунути за рамки "офіційної постанови" НАН.

Втім, про висновки НАН пошуміли і забули, адже практичного значення вони навряд чи набудуть.

Вчені будуть займатися своїми дослідженнями, а журналісти - робити історії успіху і, власне "шельмувати", адже викриття недоліків фінансованих державою установ - одна з місій масмедіа. Зрештою, НАН буде випускати "виважені постанови"...

Словом, всі б нарешті забули, але тут втрутилися нардепи.

Український депутат і екс-міністр Олег Мусій зібрав 13 підписів колег-парламентарів під зверненням до Уряду та НАН, в якому підписанти поміж іншого вимагають.... висунути Ольгу Броварець на Нобелівську премію.

"(...) НАН України підготувати та подати документи Ольги Броварець як кандидата на нагородження Нобелівською премією в 2017 році в галузі наукових досліджень", - йдеться у поданні.

При тому, що сама науковчиня не приховує, що наразі ще на початку роботи над своїм дослідженням і зробила лише перші висновки, нардепи, які, мабуть, не надто вникли в суть, вже постановили, що її праця заслуговує на найвище в науковому світі визнання.

Поцікавитися ж нюансами висування на Нобелівку підписанти полінувалися.

Насправді, подавати свою кандидатуру на винагороду може будь-хто. І Нобелівський комітет навіть обіцяє "будь-кому" офіційну відповідь. Себто, якщо б пані Броварець була впевнена в своїх результатах, прихильні до неї науковці могли б запросто настрочити подання без блогословення Мусія.

Втім, настрочити - замало. По-серйозному, висувають номінантів члени Королівської шведської академії та лауреати Нобелівки. Дослухаються до думки і інших вчених зі світовим ім'ям, хоча без академії не обходиться. Про подання кандидата від НАНУ з наказу українських нардепів у регламенті немає жодного слова.

У те, що екс-міністр не знав подібних нюансів, якось не віриться. Але вочевидь, пану Мусію зрозуміло: якщо утворилося два протилежних табори, які доволі емоційно доводять свою істину, пристати до одного з них - чудовий та ще й безкоштовний піар.

Тим паче, що не так давно пані Броварець зустрічалася з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, який подарував науковчині на пам'ять про зустріч пам'ятний годинник.

Себто, наразі настрочити найсміливіше і утопічніше звернення означає бути у тренді і підмазатися до влади.

Наскільки ж реалістичні і адекватні озвучені вимоги, нардепів цікавить мало. Безкоштовному піару, як то кажуть, в пащу не зазирають.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme