У Румунії відновилися антиурядові протести

Антиурядові протести в столиці Румунії Бухаресті спалахнули з новою силою. На площі навпроти будівлі уряду зібралося більше 50 тисяч людей, які вимагали відставки уряду

Люди підняли над головою аркуші червоного, жовтого і синього паперу, утворивши величезний румунський прапор, повідомляє Depo.ua з посиланням на Reuters.

Люди скандували: "Ми хочемо працювати, а не охороняти вас".

Також, десятки тисяч протестувальників продовжують мітингувати в інших містах Румунії.

Протестувальники збираються незважаючи на сильні морози - в Бухаресті температура опустилася до мінус десяти градусів морозу, в інших румунських містах стовпчик термометра знижувався і до мінус двадцяти.

Нагадаємо, 29 січня в Бухаресті близько 50 тис. людей вийшли на протест проти урядових постанов про помилування та внесення змін в кримінальне законодавство.

1 лютого уряд Румунії пізно ввечері вніс зміни в Кримінальний кодекс і декриминалізував посадові злочини. Зміни передбачають, що кримінальні справи не будуть відкривати проти чиновників, які завдали державі збитків менш ніж на 200 тис. лей (47 800 доларів).

У національному антикорупційному управлінні заявили, що з такими змінами боротьба з корупцією не матиме ніякого значення.

4 лютого близько 85 тис. громадян Румунії вийшли на антиурядовий мітинг в центрі Бухареста, вимоги маніфестантів залишаються колишніми – відставка уряду та скасування постанов про помилування та про внесення змін в кримінальне законодавство.

5 лютого уряд Румунії на чолі з прем'єр-міністром Сорином Гриндяну скасував указ про декриміналізацію засуджених за корупцію.

7 лютого президент Румунії визнав, що в країні повномасштабна криза, але не став педалювати тему дострокових виборів. А на вулицях столиці з'явився інший "майдан" – проти президента.

9 лютого міністр юстиції Румунії Флорін Іордаче під тиском масових протестів подав у відставку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme