У Румунії пройде референдум про боротьбу з корупцією

Парламент Румунії дав схвальну оцінку пропозиції президента Клауса Йоханніса ініціювати референдум щодо необхідності продовження боротьби з корупцією

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Romania TV.

Рішення про підтримку ідеї президента щодо консультативного референдуму було прийняте одноголосно.

Президент пропонує попросити народ висловити шляхом референдуму свою волю щодо наступної проблеми, що представляє національний інтерес: продовження боротьби з корупцією і забезпечення непідкупності на публічних посадах.

Згідно з законодавством Румунії, президент не може ініціювати референдум, який має юридично обов'язковий характер.

Президент Румунії 24 січня звернувся до парламенту, як того вимагає процедура призначення консультативного референдуму. Парламент мав висловити свою оцінку в 20-денний термін. Йоханніс виступив з ідеєю референдуму на тлі протестів через постанову уряду, яка дозволяла корупціонерам уникнути відповідальності.

Нагадаємо, 29 січня в Бухаресті близько 50 тис. людей вийшли на протест проти урядових постанов про помилування та внесення змін в кримінальне законодавство.

1 лютого уряд Румунії пізно ввечері вніс зміни в Кримінальний кодекс і декриминалізував посадові злочини. Зміни передбачають, що кримінальні справи не будуть відкривати проти чиновників, які завдали державі збитків менш ніж на 200 тис. лей (47 800 доларів).

У національному антикорупційному управлінні заявили, що з такими змінами боротьба з корупцією не матиме ніякого значення.

4 лютого близько 85 тис. громадян Румунії вийшли на антиурядовий мітинг в центрі Бухареста, вимоги маніфестантів залишаються колишніми – відставка уряду та скасування постанов про помилування та про внесення змін в кримінальне законодавство.

5 лютого уряд Румунії на чолі з прем'єр-міністром Сорином Гриндяну скасував указ про декриміналізацію засуджених за корупцію.

7 лютого президент Румунії визнав, що в країні повномасштабна криза, але не став педалювати тему дострокових виборів. А на вулицях столиці з'явився інший "майдан" – проти президента.

9 лютого міністр юстиції Румунії Флорін Іордаче під тиском масових протестів подав у відставку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme