Джемілєв про розмову з Путіним: Він обіцяв "ощасливити" татар за кілька місяців після анексії

Президент Російської Федерації Володимир Путін у 2014 році запевняв, що захистить права кримських татар і вирішить їх соціальні проблеми в телефонній розмові з нардепом і лідером кримських татар Мустафорю Джемілєвим 

Про це сам Джемілєв розповів інтерв'ю "Апострофу", повідомляє Depo.ua.

"Коли я розмовляв з Путіним по телефону за чотири дні до референдуму, він мені теж говорив про те, як ощасливить кримських татар. Обіцяв соціальні проблеми всіх кримських татар вирішити протягом декількох місяців і говорив, що Росія – велика країна, вона за кілька місяців зробить більше, ніж Україна за 23 років своєї незалежності", – згадує Джемілєв.

Він запевняє, що тоді подякував Путіну і наголосив, що кримські татари у важкій ситуації в основному тому, що Росія свого часу вчинила геноцид кримськотатарського народу і депортувала корінне населення.

"А з надання допомоги, потрібно вирішувати не зі мною, а з керівництвом України. Потрібно сідати за стіл переговорів. А щоб сідати за стіл переговорів і щоб переговори були продуктивні, вам потрібно негайно вивести війська з нашої території", – сказав тоді Джемілєв.

За його словами, Путін відповів коротко: "А ось ми й подивимося, референдум за чотири дні буде".

Саме в той день президент Росії говорив, що ніяких його військовослужбовців в Криму немає.

Нагадаємо, що Росія анексувала Крим після псевдореферендуму у березні 2014 року. А вже 2015 року, за словами Джемілєва, представники російської влади пропонували Україні "пробачити" борг екс-президента Віктора Януковича, якщо Україна поновить подачу електроенергії в анексований Крим.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme