Чубаров розповів подробиці інциденту з військовими на Чонгарі

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що інцидент із Збройними силами України на Чонгарі вичерпано

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook, передає Depo.ua.

"Інцидент на Чонгарі вичерпано, але він не міг не трапитися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення у складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України - жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей.

В очікування такого рішення молоді люди (і не зовсім молоді) в складі громадської організації "Аскер" проводили військову підготовку, сприяли прикордонній та митній службам України на КВПП "Чонгар", "Чаплинка" і "Каланчак" в контролі за переміщенням людей та транспорту між материковою Україною і тимчасово окупованих Кримом. При цьому, як для однієї, так і для іншої служби постійний цивільний контроль, здійснюваний громадським об'єднанням "Аскер" був, м'яко кажучи, незручний", – написав нардеп.

Чубаров повідомив, що "аскерівці" стали небажаними для різного роду тіньових ділків, які налагодили різний незаконний бізнес на адміністративному кордоні.

"Природно і вони виступали стороною, прагнучи витіснити "Аскер" за межі займаних ними місць дислокацій. Добре те, що інцидент вичерпано, але погано те, що деякі з числа винних військовослужбовців вдалися до вигаданих версій, спрямованим проти кримських татар. Такі дії нами будуть рішуче припинятися.

До 11.00 місце базування громадського об'єднання "Аскер" на Чонгарі покинули військовослужбовці та поліція: члени громадського об'єднання "Аскер" і добровольці формованого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана повернулися до щоденних занять і забезпеченням життєдіяльності табору дислокації", - розповів він.

Керівництво Меджлісу кримськотатарського народу і відповідальні особи знаходяться в режимі постійної взаємодії з керівниками відповідних міністерств, служб і підрозділів.

Нагадаємо, за інформацією радіо Куреш, у селищі Чонгар, Херсонської обл близько 20-00 12 лютого озброєні люди у військовій формі, захопили базу кримськотатарського батальону ім. Номана Челебіджихана.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme