Чому "русскій мір" мобілізував резерви на Донбасі

Після певної паузи Росія знову починає постачати на український Донбас свіже "гарматне м'ясо"

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чому "русскій мір" мобілізував резерви н…

Depo.ua продовжує тримати руку на пульсі подій у зоні проведення антитерористичної операції.

Наприкінці 2016 і на початку 2017 років не можна було не помітити певне затишшя у питання постачання Росією на Донбас нової техніки і людських ресурсів. Власне, особливої потреби у тому до пори до часу й не було, адже за даними Міноборони України станом на початок 2017 року у Донецькій і Луганській областях перебувало 5 тисяч кадрових російських військовослужбовців і 35 тисяч бойовиків.

Для дрібних провокацій на лінії розмежування і залякування прифронтових міст і цього було цілком достатньо. Однак, події останніх тижнів не лише призвели до великих втрат з боку російсько-терористичних військ, але й добряче налякали військове командування як обох "республік", так і їх кремлівських кураторів. Адже Збройні сили України не лише впевнено відбивали всі атаки бойовиків, але й досить успішно контратакували, результатом чого стали нові здобутки на Світлодарській дузі та в районі Авдіївки.

Та й Росії на той час було не до українського Донбасу – війна в Сирії проходила найгарячішу фазу, плюс власні фінансові проблеми накривали з головою. Різного роду санкції, а також падіння цін на нафту на світовому ринку призвели до того, що 1 грудня 2016 року в Резервному фонді залишалось уже всього 31,30 млрд доларів, а 1 січня 2017 року й того менше – 16,03 млрд. Щоб ви розуміли всю глибину глибин: станом на 1 вересня 2014 року Резервний фонд Російської федерації складав 91,72 млрд доларів…

Однак, судячи зі статистичних даних, росіянам вдалося пригальмувати падіння і навіть показати копійчане зростання: станом на 1 лютого 2017 року Резервний фонд Російської федерації складав 16,18 млрд доларів. Мабуть, це, а також затухання війни в Сирії з переможним для Путіна (за його версією, звісно ж) фіналом, додало впевненості російським вождям і вони знову взялися за старе.

У підсумку все це призвело до того, що ситуація з підтримкою "Л-ДНР" дещо змінилась. Ще в суботу надійшла інформація від Головного управління розвідки Міноборони України, що на території Росії активізували роботу вербувальні центри так званих "добровольців" для подальшого направлення для участі в бойових діях на Донбасі на стороні терористів. Повідомлялось, що пріоритет надається тим, хто має досвід бойових дій, зокрема в Сирії. Відібраний таким чином особовий склад відправляють у Ростовську область для допідготовки та розподілу.

А вже сьогодні стало відомо, що на український Донбас бойовикам було перекинуто підкріплення. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив народний депутат, керівник "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

За його інформацією, ще в кінці січня в район Новоазовська прибуло близько 200 військовослужбовців зі складу військ національної гвардії Росії з підрозділів, що постійно дислокуються в Республіці Бурятія, що на Росії (судячи з усього, бурятовбивча війна отримає продовження). А у період 9-12 лютого через пункт пропуску Ізварине на тимчасово окуповану територію Луганської області з Росії було перекинуто близько 10 ББМ і автобусів з так званими "казаками" "атамана Козіцина" зі складу так званого "Всевеликого війська донського" (близько 300 осіб). Також, за даними Тимчука, через Маринівку з Росії було перекинуто 25 танків.

І хоч на початку лютого українська розвідка повідомляла, що більшість представників козацьких організацій на Росії відмовляються від участі у бойових діях на Донбасі, як бачимо, 300 "добровольців" нашкребти все ж вдалося.

Крім цього, за інформацією знову ж таки Дмитра Тимчука, бойовики на цілій низці ділянок підтягнули до передової оперативно-тактичні резерви з глибини "республік". А саме, в районі Донецька новий посилений батальйон (батальйонна тактична група, БТГ) противника розгорнуто в районі Спартак – Путилівка (протягом 2-х діб перекидалися по 6-8 одиниць ББМ, в основному БМП і МТ-ЛБ, перекидання йшло за залізницю і Ясинуватським шосе через Путилівку і Яковлівку).

Розгортання ще однієї БТГ зафіксовано на ділянці Олександрівка – Оленівка (в районі Олександрівки фіксувалися колони по 16-18 одиниць автотранспорту та легкої бронетехніки, в кожному разі за раз велася перекидання сил і засобів "мотострілецької роти").

Крім того, в Петровському районі Донецька під виглядом ротації окупанти посилили свою тактичну групу як мінімум додатково ротою з бронетехнікою (відзначалися як на Жилплощадці, так і на південь від Трудовської в районі вулиці Петровського перекидання груп окупантів – по 3-4 вантажівки, часто з СПГ, АГС-ами і 82-мм, 120-мм мінометами, 2-3 одиниці ББМ – найчастіше БМП і МТ-ЛБ).

На південний захід від Кадіївки (екс Стаханов), за першим ешелоном приховано розвернувся посилений батальйон (БТГ) окупантів (в трикутнику Калинове – Веселогорівка – Алмазна). Протягом минулих вихідних в даний район спостерігалися переміщення підрозділів ротного рівня – було відзначено пересування з півдня і через Михайлівську розв'язку – Алчевськ 24-25 одиниць автотранспорту та бронетехніки – БТР-и та МТ-ЛБ.

Як можна здогадатись, такі дії з боку терористів цілком можуть бути викликані страхом перед тим, що Збройні сили України можуть піти на прорив лінії фронту. Адже, давайте будемо відвертими, протягом останніх двох-трьох тижнів наша армія, у відповідь на регулярні обстріли своїх позицій, добряче пошарпала редути бойовиків по всій лінії розмежування, завдавши терористам як втрат у живій силі та військовій техніці, так і вибивши їх з кількох стратегічно-важливих позицій.

Особливо дошкульною для терористів є діяльність українських ДРГ в межах самого Донецька. Місцеві сторінки у соцмережах останніми тижнями просто розриваються від панічних повідомлень про те, як українські розвідники підривають склади з боєкомплектом і вантажівки з живою силою бойовиків. Особливо "кошмарять" наші Петровський район – найбільш західний, що майже впритул прилягає до української Мар'їнки. Власне, тому терористи й підсилили його цілою ротою з бронетехнікою.

Отож, в цілому підведення резервів з "тилу" на "передок" містить у собі певний позитивний сигнал для нас. Серед іншого це означає, що терористи: а) панікують; б) не справляються основними силами; в) зазнають значних втрат.

Що стосується повернення на донбаську авансцену Росії, то її активність, як уже зазначалось, пов'язана з самовпевненістю на основі цілої низки досить сумнівних факторів. Але найголовнішим у цій ситуації є те, що адміністрація нового президента США Дональда Трампа не лише не поспішає скасовувати санкції, але й починає обережно заявляти, що скасує їх лише в обмін на повернення Криму до складу України. Тому у нас є всі шанси сподіватись на подальше поглиблення фінансової кризи агресора, що з часом неминуче вплине на зменшення його присутності на Донбасі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme