Чому станцію метро "Петрівка" треба перейменувати на "Почайну"

Почайна – назва річки, яка ще тисячоліття тому протікала в місцевості, де знаходиться станція метро "Петрівка"

Чому станцію метро "Петрівка" треба пере…

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на сторінку у "Фейсбуці" активістки з Оболоні Анабели Моріної.

Зокрема, жінка пише, що наразі від виходу з метро "Петрівка" до річки Почайна – усього 15 хвилин пішки.

Тисячу років тому річка протікала від міста Вишгород через луки сучасної Оболоні, потім протікала Подолом, а далі впадала у Дніпро.

Почайна біля станції метро "Петрівка" - це остання ділянка русла, що зберігся не тільки в бетоні, а й в природних берегах.

Відповідно до літописів, старовинним документам, матеріалами археологічних розкопок, на її берегах зародилася, а в її водах хрестилася Київська Русь.

В 30-х роках минулого століття завершувалося будівництво залізниці біля сучасної Петрівки. Тоді русло річки Почайна "перебили" насипом.

Після цього Почайна була фактично відрізана від Дніпра.

Потім на картах Києва навіть припинили вказувати річку Почайну.

У 50-х роках їй прокопали нове русло з виходом до затоки Вовкувата.

Нова залізнична станція Петрівка, побудована за рахунок знищення частини русла літописної річки, отримала свою назву від Петровського району, як називали Поділ в 20-30-ті роки. В ході будівництва Оболоні була продовжена гілка Куренівсько-Червоноармійської лінії, відкрито нову станцію метро, ​​якій просто передали назву станції залізниці.

Наразі Почайна починає відроджуватися завдяки активістам. Наприклад, назва річки повернулася на карти Києва. Крім того, на її берегах збираються поети і митці, які влаштовують творчі вечори.

Минулого тижня столична влада прийняла рішення перейменувати станцію "Петрівка" на "Почайну". Тепер протягом двох місяців кияни мають підтримати цю ідею, або залишити усе, як є.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme