UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

На кінофестивалі Берлінале показали фільм про Сенцова

Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади із закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова

Про це передає Depo.ua з посиланням на DW.com.

Голова академії Агнешка Холланд на кінофестивалі Берлінале назвала сімферопольського документаліста жертвою політичного переслідування.

Раніше в цей день в рамках програми спецпоказів Berlinale Special був представлений документальний фільм-розслідування російського режисера Аскольда Курова "Процес" про суд над Сенцової.

"Слідству було вигідно "призначити" Сенцова керівником терористичної організації з двох причин. По-перше, з'явилася гучна справа, яка добре доповнювала пропагандистські міфи, що наповнювали в той час всі ефіри російського телебачення. По-друге, вони нейтралізували самого Олега, який під час анексії Криму був важливим цивільним активістом, - сказав режисер в інтерв'ю DW. - Таким чином, російська держава дала зрозуміти і іншим незгодним кримчанам, якими методами вона готова боротися з ними".

У 2016 році на кінофестивалі пройшла акція на підтримку Сенцова, яку організували міжнародна правозахисна організація Amnesty International, Німецька та Європейська кіноакадемії. У 2015 і 2014 роках Академія мистецтв в Берліні виступала з протестом проти арешту Сенцова.

Нагадаємо, що Росія продовжує утримувати понад сорок українських політв'язнів. Серед них: заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, журналіст Станіслав Клих, лідер Української національної асамблеї Микола Карпюк, режисер Олег Сенцов, громадський діяч Олександр Кольченко та інші.

Український режисер Олег Сенцов засуджений російським судом за сфальсифікованим обвинуваченням до 20 років колонії суворого режиму і нині відбуває термін в Якутську.

У жовтні 2016 року Мін'юст Росії відмовив Україні в передачі Сенцова та Кольченка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme