• USD 39
  • EUR 42.2
  • GBP 49.2
Спецпроекты

Глосарій мемів тижня. Гівіліквідація та Зоряні шкіряки

Сім нових слів та словосполучень, які поповнили словник української мови завдяки креативу користувачів Інтернету за сім останніх днів
Реклама на dsnews.ua

Гівіліквідація - урочисте відправлення в пекло на зустріч Моторолі та іншим утилізованим російським терористам, влаштоване вранці 8 лютого 2017 року одіозному ватажку бандформування "Сомалі" Михайлу Толстих, більш відомому за прізвиськом Гіві. Цього разу славетний "донбаський соціальний ліфт" спрацював шляхом підриву Гіві у його власному "робочому кабінеті", внаслідок чого його труп сильно обгорів, тому в окупованому Донецьку всі поховальні піар-маніпуляції відбувалися із закритою труною бойовика. Тим часом, букмекерські фірми вже приймають ставки, хто буде після Гівіліквідації наступним.

Гончаренко-стайл - форма акціоністського мистецтва, вперше застосована заступником голови парламентської фракції БПП Олексієм Гончаренком, коли 8 лютого 2017 року він червоною фарбою намалював слово Nein (в перекладі на українську "ні") на фрагменті Берлінської стіні, розташованої біля посольства ФРН у Києві. Свій перформанс в режимі реального часу нардеп пояснив власним протестом проти висловлювань німецького посла Ернста Райхеля про можливість виборів на Донбасі навіть в умовах присутності в регіоні російських окупаційних військ. Попри осуд політикуму і громадськості автор Гончаренко-стайл вже пообіцяв продовжувати в тому ж дусі та висловив готовність навіть скласти депутатський мандат у своїй боротьбі за мистецтво. Інтернет-поціновувачі вуличних графіті припускають, що в разі зміни думки Райхеля на діаметрально протилежну біля посольства Німеччини з'явиться напис Das ist Fantastisch (укр. "це - фантастика").

Демавпізація Єфремова - процес вичавлювання мавпи із колишнього лідера парламентської фракції Партії регіонів, започаткований 9 лютого 2017 року Старобільським районним судом Луганської області в ім'я торжества гуманізму. Під час судового засідання Єфремов, якого звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та сприянні створенню терористичної організації "ЛНР", заявив наступне: "Я одні образи бачу, як мавпа". Суддя, пішовши на зустріч підсудному в його прагненні почувати себе людиною, постановив випустити його із скляної коробки. Хоча деякі соцмережеві експерти з дарвінізму ніяких візуальних перешкод на склі "клітки" не побачили, зважаючи на відповідні фото із зали суду. Тому Демавпізацію Єфремова вважають або хитрістю сторони захисту, або відверто вдаваною.

Замах на піджак - вчинення нардепом від БПП Іваном Мельничуком відривання рукава піджака колеги по фракції Сергія Лещенка під час їхньої штовханини, влаштованої 9 лютого 2017 року безпосередньо у залі пленарних засідань Верховної Ради. Facebook-філософи побачили у події нове застосування закону діалектики - кількість сказаного Лещенком негативу на адресу колег нарешті призвела до якісних змін. Twitter-ріелтори вже провели калькуляцію, на скільки піджаків можна обміняти відому 200-метрову квартиру Лещенка у центрі Києва. А шанувальники фешн-індустрії сподіваються, що Замах на піджак взагалі спровокує моду в цьому сезоні на піджаки-безрукавки.

Реклама на dsnews.ua

Зомбі-погроза Захарченка - намір використати у вбивствах українців мертвих бойовиків, висловлений ватажком "ДНР" Олександром Захарченком одразу після ліквідації Михайла Толстих (Гіві). Спочатку його фразу про те, що "всіх ви нас не перестріляєте, все одно ми будемо приходити до вас мертві і вас вбивати", багато хто сприйняв за пафосну істерику вічно п'яного "донецького генералісімуса". Але вже придивившись уважніше до ватажка "ДНР" на виставці ритуальних послуг Гіві, що пройшла за місцевою традицією у театрі опери та балету, несподівано виявили у нього чималенький живіт. Відтак Зомбі-погроза Захарченка отримала вже інші пояснення - через його таємничу вагітність, можливо, й навіть виношування зомбі. Хоча не налаштованим на містичний лад реалістам пузо Захарченка лише підтвердило попередню версію про гіперболізовану його схильність до постійного переїдання і перепивання "віджатого".

Зоряні шкіряки - назва таємничих кілерів, яких так звана "прокуратура ДНР" підозрює у вчиненні вбивства Толстих (Гіві). Принаймні, про це повідомив з Донецька 9 лютого 2017 року кореспондент телеканалу "Росія 24" Артем Кол. Він оголосив телеглядачам наступне: "Зараз називають два прізвища - це Зорян і Шкіряк, це представники українського істеблішменту". За дивним збігом обставин, у Мережі оперативно з'явилось фото кілерів, які буцімто і є тими самим Зоряними шкіряками.

Оперний могильник - монументальна похоронна споруда під час ритуального прощання з тілом бойовика Гіві 10 лютого 2017 року, якою на півдня слугувало приміщення Донецького академічного театр опери і балету імені Анатолія Солов'яненка. Цей імпровізований мавзолей тимчасово включав у себе камеру, де поміщалася закрита труна померлого і куди вишикувалась величезна черга зі спеціально звезених автобусами підневільних бюджетників та студентів зі всіх ОРДО, а також помінальний зал для тамтешніх VIP-терористів. Оперний могильник вже не вперше відкриває свої двері для мешканців "ДНР". Попереднього разу така ж процесія у ньому відбулася торік у жовтні, коли предметом подібних поховальних піар-маніпуляцій були останки підірваного в ліфті іншого "зіркового" бойовика Арсена Павлова (Мотороли).

    Реклама на dsnews.ua