UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як закарпатські лісівники, згадуючи пращурів, використовують у роботі коней

Коні досі виручають лісівників на тих ділянках, де трактору не пройти або не доцільно посилати потужну машину для вивозу декількох хлистів

Як закарпатські лісівники, згадуючи пращ…

В Закарпатті лісівники наслідують традиції пращурів ведення лісового господарства і використовують трелювання деревини за допомогою коней, пише Depo.Закарпаття з посиланням на прес-службу обласного лісового господарства.

На висоті понад 1 000 метрів на кордоні Закарпатської та Івано-Франківської областей розкинулося Турбатске лісництво. В основному лісівники займаються охороною лісу і лісовідновленням. Велика увага тут також приділяють розвитку лісового туризму: розробляють туристичні маршрути й промарковують їх згідно євростандартів, влаштовують кемпінги, навіть з цією метою залучають коней, вирощених на власній фермі.

"В останні роки кількість гнідих помітно збільшилася. Адже використовують гуцуликів і для трелювання деревини. Це традиційний метод, який застосовується в Карпатах вже 300-400 років. Історично так склалося, що за часів Марії-Терезії основною трелювальної гужовою одиницею в цих умовах були коні. Зараз лісівники теж активно розвивають такий напрямок, оскільки він належить до природозберігаючих технологій і є альтернативою воздухотрелевальним установкам, вартість яких досягає двох мільйонів гривень. Тим більше, що тиха коняча хода і легкий запах кінського поту, замість лякаючого реву двигунів лісових машин і вихлопних газів, більш гармонійні у тандемі з природою", – каже директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун.

"Загальний обсяг заготівлі деревини кінними бригадами становить лише 10 відсотків. Однак саме цей метод в високогірних лісництвах є досить поширеним: по-перше, тут важкодоступні місця, по-друге, при трелюванні кіньми зменшується навантаження на грунт. Одночасно собівартість лісозаготівель з використанням коней зменшується приблизно на 30-40 відсотків, оскільки основна складова тракторного трелювання запчастини, паливно-мастильні матеріали. З восьми лісництв, що входять до складу ДП "Брустурянське ЛМГ", у чотирьох активно використовується кінне трелювання. Спеціальні фахівці готують молодняк до подальшої роботи в лісі. На третій рік коня вже повністю готова до роботи", – відзначив лісничий Турбатського лісництва Дмитро Чуса.

У Турбатскому лісництві вирощують різні породи коней, правда, переважає гуцульська. Корми тут частково купують, частково заготовляють власними силами. Щодня один кінь потребує близько 20 кілограмів різних кормів. Кожен візник підбирає собі "гуцулика" сам. Головним критерієм відбору повинен бути спокійний характер тварини.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme