В "Укренерго" заявляють, що блокада Донбасу завдасть удару по енергетиці та економіці країни

Україні доведеться імпортувати дорогу електроенергію з РФ по 80 дол./МВт, щоб не допустити віялових відключень електроенергії через блокаду поставок антрациту з Донбасу

Про це в заявив т. в. о. директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук, підкресливши, що інших варіантів імпорту електроенергії Україна технічно не має, передає Depo.Донбас з посиланням на "РБК-Україна".

"Якщо не брати до уваги політику і військовий аспект, а говорити лише про технології, то важливо розуміти, що навесні надлишку електроенергії ні в Молдові, ні в Білорусі не буде. А договір аварійної допомоги в нас підписаний тільки з РФ, згідно з яким потужність перетікання не може бути більшою за 600 МВт. Мало того, що це не перекриє наших потреб, це ще й дуже дорого - ми будемо тоді платити країні-агресору близько 80 доларів за МВт", - сказав Ковальчук.

За його словами, навіть при максимальному імпорті електроенергії з Росії, можливі проблеми з енергопостачанням Києва і Харкова не будуть вирішені, оскільки ці міста мають потребу в електроенергії від розташованих поруч теплоелектростанцій, які працюють на антрациті.

"У Києві та Харкові необхідно підтримувати рівень напруги за рахунок локалізованої там генерації. Якщо зупиниться Трипільська і Зміївська ТЕС, то, в першу чергу, будуть проблеми з рівнями напруги, навіть, якщо за загальним балансом енергії буде вистачати", - зазначив голова "Укренерго".

При цьому він підкреслив, що закупівля більш дорогого імпортного антрациту не зможе перекрити потреб українських ТЕС у вугіллі повністю.

"Якщо прямо зараз, неважливо якими силами, будуть перекриті постачання вугілля-антрациту із зони АТО, це завдасть серйозного удару по енергетиці та економіці країни. Припинення поставок вугілля антрацитної групи може призвести до необхідності відключень, починаючи з кінця березня-початку квітня", - уточнив Ковальчук.

Нагадаємо, сьогодні йде 17 день блокади залізничних колій, ініціаторами якої стали люди в камуфляжі. За фактом блокування дороги в Луганській області прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme