UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Свою найдорожчу миску ямпільський гончар продав американцеві за $ 100

Майстер розмальовує роботи без попередніх ескізів і випалює їх на дровах у власноруч збудованій печі

Свою найдорожчу миску ямпільський гончар…

У місті Ямполі, що на Вінничичні, в художньому музеї відкрили виставку кераміки майстра з Довжка Володимира Слубського. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на "Дирижабль".

Кілька років тому в музеї показували його трипільські горщики, а цього разу майстер пропонує глядачам колекцію "Барські миски".

Це глиняні тарілки, розписані у тому ж стилі, що й посуд, який виготовляли у містечках Східного Поділля в 16 столітті: в сусідніх з Ямполем містах Барі, Гайсині, Тульчині, Шаргороді. Дуже часто на них зображували птахів. Це особливість стилю барського посуду.

"Як побачив цих пташечок — відразу захотів зробити таких. Вони ніби живі. Так просто намальовані, але підмічено їхній рух. Так можуть ще китайці чи японці писати – більше ніхто", — розповідає майстер.

Художник розмальовує роботи без попередніх ескізів. Усі вироби випалює на дровах, у власноруч збудованій печі. Каже, що електропечі не дають того ефекту, що живий вогонь: тарілки виходять гарні, але "холодні".

Раніше Володиимир Слубський навчав охочих гончарства, але тепер учнів не бере, бо хоче попрацювати сам. Його роботи виствлялися у Києві, Вінниці і Чернівцях.

"Деякі роботи купувала держава, також колекціонери брали. Найдорожчу колись американець купив за сто доларів", - повідомив горнчар.

Виставка "Барські миски" триватиме до березня.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme