Хто "підставив" Дональда Трампа

І як американський президент може подолати витоки інформації з Держдепу та Білого дому, котрі "ганьблять нинішню адміністрацію"

Журналіст відділу «Світ»
Хто "підставив" Дональда Трампа…

Той факт, що зміст переговорів між президентом США Дональдом Трампом та президентом Росії Володимиром Путіним потрапив до ЗМІ, здивування не викликав. Переважна більшість подібних "конфіденційних" розмов рано чи пізно стає відомою журналістам.

Цікавим є навіть не стільки те, про що говорили президенти – а як вони це робили. За даними ЗМІ, Путін запропонував Трампу обговорити можливе продовження договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3). У відповідь на що американський президент взяв тривалу паузу. Під час якої гарячковито допитувався в своїх асистентів, що це за договір, а потім, по-новій вийшовши в ефір, назвав договір "поганим" для США і вигідним тільки Росії.

Пояснити, чим саме невигідний чинний договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь для США, Трамп не зміг. Вочевидь, головна "провина" цього документу полягає в тому, що він був підписаний попередником Дональд Трампа, Бараком Обамою.

Найцікавіше в цій історії те, що продовження дії СНВ-ІІІ насправді було радше поступкою з боку Путіна. Оскільки для сучасної Росії саме стратегічні наступальні сили є головною гарантією її цілісності, територіальної недоторканості і міжнародного впливу – в силу того, що витрати на "конвенційні" збройні сили в Росії відносно малі і не надто ефективні.

Але навіть для гарантованого взаємознищення США та Росії передбачених договором 1550 ядерних боєзарядів на кожного учасника більш ніж достатньо – тому й поступитись гіпотетичним правом на збільшення їх кількості в разі виходу з договору (який, до слова, закінчується через 3 роки) Путін погодився відносно легко. Можливо, сподіваючись при тому на якийсь гостинний зустрічний жест. І тут – така несподіванка...

Трамп, який сам пропонував Путіну говорити про роззброєння, не знає беззаперечно головного документу в цій сфері, а почувши кілька речень підказки від асистента, все на що реагує – це на прізвище "Обама" серед підписантів, після чого кричить, що договір "поганий". Весь цей фокус, помітимо, проробляє президент США, в якого є невелика така валіза з червоними кнопками, здатна почати самознищення людської цивілізації. Якщо якась добра душа з Пентагону не підсунула Трампу муляж, звичайно ж.

А загалом, вся історія демонструє, що американська зовнішня політика опиняється в стані кризи, можливо, найглибшої за останні два століття. США успішно пережили, приміром, президентко Джорджа Буша – молодшого. Який, попри певні особливості, мав адекватних порадників – і дослухався до їх думки.

А от Дональд Трамп обрав просту, але не надто ефективну тактику – він хоче переконати всіх в тому, що ситуація з рівнем його компетентності є адекватною. А єдина проблема – це, як казав один відомий український прем'єр-міністр, "паперєднікі".

Як заявив Трамп в ефірі Fox News, саме "люди Обами" спеціально передають ЗМІ відомості, котрі "ганьблять нинішню адміністрацію". І що він проведе ретельне розслідування і знайде всіх-всіх винних в інформаційних витоках.

В чомусь Трамп, безумовно, має рацію – в Держдепі його не люблять, і люди, що прийшли туди за Обами, Клінтона чи навіть Буша-молодшого, охоче тиражують його дурниці.

Єдина проблема в тому, що "ганебні" відомості – це інформація про реальні слова і дії нового очільника Білого Дому. І для успішної боротьби з такими відомостями, можливо, слід боротися не з розповсюджувачами інформації – а з її першоджерелом.

Якщо ж звернутись до менш радикальних способів вирішення проблеми, доречним видається винайняти для Трампа не холуя на посаду "радника з питань зовнішньої політики", а просто фахівця в цій сфері, в обов'язки якого буде входити навчання президента США базовим знанням у сфері міжнародного права, географії, та сучасного політичного устрою світу. Якщо Трамп добре попрацює з викладачем, не мине й півроку, як його знань буде цілком достатньо для телефонних переговорів. Принаймні, з Володимиром Путіним.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme