Головний популіст дня: Борто, якому привиділася загроза угорцям Закарпаття від українізації

Номінується перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, який побачив в українізації загрозу для угорців Закарпаття

Головний популіст дня: Борто, якому прив…

Номінувала його група "Антипопулісти" у соцмережі Facebook, передає Depo.ua.

"Прийняття будь-яких із цих законів (про державну мову) призведе до звуження змісту та обсягу існуючих конституційних прав і свобод осіб, які належать до нацменшин на навчання рідною мовою та використання її в суспільному житті; порушення міжнародних зобов'язань нашої країни; ускладнення євроінтеграційних процесів; виникнення міжетнічних конфліктів у суспільстві, дестабілізацію ситуації в окремих регіонах України, у т.ч. і в Закарпатті", - цитує Борто сайт обласної ради.

Тепер зрозуміло, чому офіційний Будапешт критично відгукнувся про можливі мовні законодавчі нововведення в Україні, - джерелом його інформації слугували закарпатські депутати, які в законопроектах про державну мову воліли бачити лише те, що їм вигідно для піару. В жодному з документів не порушуються права нацменшин на навчання рідною мовою та на використання її в суспільному житті. Так, в дошкільній та шкільній освіті навчальний процес регламентується як законом про державну мову, так і законом

"Про права осіб, що належать до національних меншин". Навіть депутатом пан Борто зможе знову стати без проблем, адже українською він, вочевидь, володіє, й іспит пройде.

До мовних законопроектів можуть бути інші претензії, і дуже слушні, але вони точно не ускладнюють євроінтеграційні процеси і не провокують міжетнічні конфлікти в окремих регіонах. А провокують їх отакі діячі, які замість реальної дискусії, яка б могла суттєво покращити законодавчі акти, збурюють громаду небезпечними міфами про якісь "утиски".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme