Чому Кремль злякався Румунії

Схоже, будь-яка країна, де відбувається Майдан – або бодай щось подібне до нього, автоматично стає головним ворогом Росії. У Путіна з Лавровим це вже на рівні рефлексів

Журналіст відділу «Світ»
Чому Кремль злякався Румунії…

Новина про те, що Москва вважає Румунію країною, що "несе загрозу безпеці Росії", озвучена посадовцем російського МЗС Олександром Боцаном-Харченко, несподіванкою не стала. Спорадична антирумунська риторика циркулює в заявах російських посадовців та в матеріалах російських ЗМІ від самого моменту прийняття рішення про початок будівництва у цій країні об'єктів системи протиракетної оборони.

Втім, цього разу градус російського обурення піднявся на небувалу висоту. "Що стосується позиції керівництва Румунії, яке перетворило країну в форпост, то для нас це явна загроза... З боку Бухареста спостерігається відверта антиросійська, навіть русофобська лінія". Складається враження, що Бухарест, не вчинивши останнім часом жодної видатної антиросійської акції, якось за кілька днів став майже що "ворогом №1", який мало чим відрізняється від "київської хунти".

А далі вже керівник російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров, продовжуючи зусилля колеги, повідомив світові, що Румунія не тільки дозволила будівництво бази ПРО на своїй території, але готує місце і для наземних сил НАТО. "Вже ведуться дискусії про можливість присутності союзників на території інших країн Східної Європи, зокрема, в Болгарії і Румунії. І послідовна реалізація окремими країнами-членами блоку національних планів по модернізації збройних сил і будівництва нової військової інфраструктури

Румунія в останні два роки і справді активно переозброюється. Масштаби закупівлі зброї і не дотягують, звичайно, до польських – але теж немалі. Наприклад, в грудні минулого року Бухарест вирішив придбати в Нідерландів чотири корвети, загальною вартістю в мільярд доларів. Радянська бронетехніка була модернізована для Румунії німецькими фахівцями. Паралельно з тим ВПС країни поповнює дюжина вживаних F-16, викуплених в Португалії, ще дюжину літаків збираються, начебто, закупити у США – хоча плани поки відкладені. Решту стареньких румунських Міг-21, можливо, модернізують в Україні – хоча зобов'язальні документи щодо цього іще не підписані. В переозброєнні, звісно, нічого дивного немає – все-таки під боком сусід, який вирішив трошки перемалювати карту Європи.

Дивніше те, чому раптом Кремль так жорстко почав педалювати тему румунської ворожості – все таки, і будівництво бази ПРО, і масштабне переозброєння почалися не тиждень тому. Навіть протиракетна база успішно функціонує вже більш як півроку. Що ж могло стати причиною "зимового загострення" у Кремлі?

Відповідь очевидна. Єдиною істотною і не рутинною подією політичного життя в Румунії за останній місяць стали виключно масштабні антикорупційні протести, що вивели на вулиці більше півмільйона громадян, заставили владу відступити зі своїми химерними законодавчими ініціативами, і "здати" міністра юстиції. При тому не факт, що цим справа завершиться. Звичайно, румунські протести рівно нічим не заважають Володимиру Путіну особисто. Сучасні росіяни і румуни – це дуже, дуже далекі між собою люди. Тим більше ці протести ніяк не заважають безпеці Росії. Радше навпаки, громадянське безладдя в потенційно ворожій країні мало би викликати саму лиш втіху.

Але – не викликає. Румунія стає мішенню для концентрованого потоку відверто ворожої пропаганди. Виникає підозра, що будь-яка, без винятку, країна, де громадяни підіймаються на мирний протест проти корумпованої влади – і, головне, отримують під час цього протесту перемогу, стає для сучасної Росії "форпостом" якоїсь абсолютної загрози. Загрози, якою є здоровий глузд і добра воля людей для нікчемної, злодійкуватої та брехливої влади.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme