Чим жила Україна: Яєчно-молочні війни та повішані хабарники

Україна – велика країна. Настільки велика, що мешканці одного регіону часто не знають, чим живуть і за що хвилюються мешканці іншого

Чим жила Україна: Яєчно-молочні війни та…

Щоб якось заповнити цей пробіл, Depo.ua зібрав такий собі дайджест-нагадування про події, що розбурхували інформаційний простір в різних областях країни.

Найгучнішою пригодою тижня на Донбасі став вибуховий ухід "деенерівського" бойовика Гіві на зустріч з раніше "випиляним" – і також і неприродній, хоча й очікуваний спосіб – "деенерівським" бойовиком Моторолою. Зайвий раз обговорювати розпилення ватажка батальйону з героїчною назвою "Сомалі", напевне, не має сенсу, адже це був передусім медійний персонаж, тож на військові справи його ліквідація навряд чи матиме якийсь помітний вплив – ну, окрім деморалізації і до того не дуже моральних його "собратів". Проте "доставляє" те, що вони там у себе досі не можуть визначитися, хто ж помножив улюбленця російських журналістів на нуль. Чи то українська ДРГ (і правильно: сепар має існувати, постійно озираючись), чи то хтось зі "своїх", що теж красномовно. От, російська "Нова газета" зненацька "розкопала", що Гіві улетів завдяки російському бойовику на позивний "Француз" з трійкою інших "сомалійців". Сам "Француз" запевняє, що це не він – що і зрозуміло, бо ж на історичну батьківщину хочеться повернутися цілим, а не фрагментами в мішку. Так чи інакше, але хочеться звернутися до всіх "деенерівців": не зупиняйтеся, слідуйте прикладу своїх кумирів!

Тим часом випливає дедалі більше подробиць того, чим же насправді промишляють ватажки "ДНР": екс-"коменданта" Горлівки від "ДНР" Ігоря Безлера звинуватили в обкраданні мешканців міста на 196 млн грн. Причому, за словами його поплічниці Альони Романової, бойовики ще й один одного "кинули" при розподілі награбованого. Через що Безлер був розлючений і навіть дав наказ "обнулити" своїх "колег". Власне, в Україні в такому стані справ на окупованих територіях ніхто і сумнівався.

Тим часом вільна Україна продовжує не лише боронити кордони від розповзання путінської зарази, але й працювати над тим, щоб навіть сунутися сюди ні у кого не виникало думки. На цей раз особлива увага була приділена небу: на Полтавщині почали навчати льотчиків-винищувачів. Наразі хлопці проходять серйозні тренування на різних висотах, навчаються тактиці ведення повітряного бою, бойовому маневруванню тощо. І навіть якщо їм не знадобиться довести свою майстерність у реальному бою – а на це хочеться сподіватися – можна порадіти за них хоча б через те, що їм нарешті відкрили шлях в омріяне небо.

Не вщухає боротьба з проявами сепаратизму і на землі. На Кропивниччині заступник голови місцевої облради Ігор Степура звернувся до СБУ через плакати, які розвішали в Новоархангельському районі. На його думку, плакати спрямовані на повалення існуючого державного устрою та конституційного ладу України. Розміщені вони були у приміщеннях всіх сільських рад Новоархангельського району невідомими особами, які представилися співробітниками СБУ.

А у Вінниці пильність проявили тінейджери: місцеві хлопці змусили прибрати з прилавку одної з крамниць годинники з російськими прапорами. Як вони взагалі там опинилися - -те ще питання. Але примітно, що спокатку продавчиня намагалася "не зрозуміти", в чому проблема, і переадресувала претензії молодиків не керівництво. Проте так чи інакше, але путінські годинники з триколором з вітрини зникли.

Київ. У столиці головною темою тижня став снігопад, який прогнозовано зупинив місто. Найбільше променів ненависті заслужили столичні комунальники, і за діло: місто, як завжди, виявилося неготовим до того, що взимку падає сніг, і дістатися з віддалених районів до центру було не те, щоб неможливо, але, відверто скажемо, проблемно. Щоправда, свою лепту внесли і деякі автомобілісти (тисячи їх!), які так і не вивчили елементарних правил дорожнього руху і поваги на дорозі, але образилися, за що їм також дісталося.

Втім, куди важливішою подією можна назвати те, що очільник міста Віталій Кличко нарешті перестав гратися у "мера для всіх". Підгрунтям для камін-ауту стало скандальне будівництво над станцією метро "Героїв Дніпра", де під виглядом то "боротьби з МАФами", то "закріплення грунтів", то "облаштування гідроізоляції" на станції, де до того особливих проблем з гідроізоляцією не було, швидко-швидко будують черговий ТРЦ. Весь цей час Кличко запевняв, що без дозволу громади нічого будуватися не буде. Але цього тижня він нарешті визнав, що його "громада" – це дружній забудовник, а в Києві взагалі "мало ТРЦ". Чи достатньо в Києві парків, спортмайданчиків, вело доріжок, сучасних тролейбусів і комунальників з правильно розташованими комунальниками, Кличко вирішив не згадувати.

Другий за розмірами обласний центр країни – Харків – також "трусило". І також через "мера та його команду" та їхні архітектурні забаганки. Місцева влада все ніяк не може заповнити пустоту на місці знесеного пам'ятника Леніну на головній площі міста. І не вигадало нічого кращого, ніж розмістити там 86-метрову колону красномовної естетичної цінності з янголом і хрестом на верхівці. Харківцям ідея чомусь не сподобалася. Поки що боротьба з "Одороблом", як миттєво обізвали "подарунок", точиться на сайті петицій міськради та соцмережах, але і на вулиці трохи виплеснулися: на тижні містяни гучно пікетували Дзержинський райсуд із закликами "Свободу площі Свободи" та "Хрест на Свободі".

Запоріжжя. Найгучнішою подією в місті стала смерть одного з "зубрів" української поітики, народного депутата та почесного громадянина міста Петра Ваната. До парламенту потрапив за списком "Народного Фронту". В п'ятницю, 10 лютого Ваната містяни провели в останню путь.

А на Львівщині, попри всю її колоритність і "розкрученість", продовжується "сміттєва сага". І ця сага обходиться дорого: в бюджеті розвитку міста зарезервували 250 млн грн, які наразі не розподілені. За словами мера Андрія Садового, кошти залишають у резерві для вирішення проблеми вивозу сміття. Садовий поки не хоче витрачати ці гроші на розвиток міста і попросив містян зрозуміти його правильно.

І ще трошки про сміття, але вже з посмішкою. У Херсонській області в деяких селах двори повністю затопило водою. Люди борються з природнім лихом, як можуть, але жартувати не забувають. Кажуть, що в них не подвір'я, а Венеція. А смітники, що плавають у воді –ті самі романтичні гондоли.

В той час як у Львові вирішують проблему сміття, а на Херсонщині з смітників глузують, Луцьк ризикує залишитись без поліції. Щоправда, лише комунальної. Ліквідувати департамент муніципальної поліції просять самі лучани. Гроші, які виділяються на департамент, пропонують віддати на потреби Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини "Малютка" та Луцького геріатричного пансіонату. Вже зареєстрована відповідна петиція, збираються підписи.

А на Рівненщині не вщухають "бурштинові війни". Депутати рівненської обласної ради занепокоєні, що місцевий Окружний адміністративний суд затягує з ухваленням рішення стосовно фірм, які хочуть видобувати бурштин на території області. В облраді вважають, що суд навмисне зволікає, очікуючи рішення Житомирського апеляційного адміністративного суду щодо апеляційних скарг двох інших фірм, клопотання яких восени минулого року суд задовольнив, скасувавши відмову Рівненської обласної ради. А поки тривають судові "розборки", – копачі "сонячного каменю" не сплять. І продовжують перетворювати місцеві краєвиди на місячний пейзаж.

І знову про екологію. Над Сумщиною нависла небезпека від "нафтових рік": в Охтирському районі стався черговий порив нафтопроводу, вже третій цього року. Нафта вилилася прямісінько на сільськогосподарські землі. Фахівці провели заходи з ліквідації наслідків надзвичайної події, але чергову дозу отрути екологія Сумщини таки отримала. Кепсько.

Нічого доброго не відбулось і у чиновницьких колах регіону. Колишній голова Сумської ОДА Юрій Чмир, який за часів Януковича працював на посаді заступника голови АП, отримав серйозне обвинувачення: Генпрокуратура надала матеріали про його причетність до силового розгону учасників Революції Гідності. Будемо чекати на розвиток подій.

У сусідній Чернігівщині вирішили, що декомунізація – чудовий спосіб підзаробити: у Ніжині демонтований пам'ятник Леніну хочуть продати "з молотка". Можливо, хтось купить 1200-кілограмову нікелев-бетонну скульптуру, та переплавить на щось більше корисне. Отак от капіталізм перемагає комунізм разом з його вождями.

У Дніпрі чого тільки не вигадають, аби побороти корупцію. Дослухавшись до народу, там нарешті вирішили впійманих на хабарі чиновників вішати. Поки що – тільки на біл-борди у вигляді фотографіями. Тепер лишилося пояснити хабарником, що це не дошка ганьби, а не пошани за досягнення у відмиванні грошей та суміжних видах чиновницького спорту.

А у області тим часом билися за млєко, яйка та місця на ринку: нікопольські підприємці вчинили бунт, коли їм ледь не заборонили продавати на базарі яйця та молоко. В нікопольській міськраді пішли на поступки торговцям, втім, заборона продовжує діяти на м'ясо та м'ясопродукти всіх видів.

У Миколаєві влада знайшла сили на непо… ой, популярний крок: у місті скасували рішення про підвищення квартплатні. Мер Олександр Сєнкевич зазначив, що перелік послуг, які включені до побудинкових тарифів, переглянуть. Це стосується прибирання прибудинкових територій, оскільки їхні реальні розміри не відповідають передбаченими в квартплатні.Можуть виключити з тарифу і поточний ремонт конструктивних елементів. Щоправда, тут виникає питання, що дешевше обійдеться: життя у вчасно відремонтованих будинках з підвищеною квартплатою чи в неремонтованих з "низькою".

Неспокійно на Одещині: батьки дітей-підлітків почали масово ширити в соцмережах дописи із закликом до інших батьків уберегти дітей від небезпечних ігор. "Біжи або помри" – саме так називається розвага, в яку бавляться школярі після занять. Суть гри проста: потрібно перебігти дорогу якомога ближче перед транспортом. "Виграють" не всі. Зазначимо, "смертельні ігри" на дітях в соцмережах останнім часом регулярно привертають увагу. Хочеться вірити, що мода на такі "забави" скоро мине… А от покарання винних не мине нікого.

"Вік охороні порядку – не перешкода" вирішили на Закарпатті вигадали справжню розвагу для молодого покоління – край разом з дорослими поліцейськими патрулюватимуть підлітки. В одній із шкіл Ужгородського району створили загін із 11 дітей, які склали присягу вірності українському народові і стали шкільними полісменами. Щоправда, поки що юні поліцейські патрулюють лише рідну школу, попереджуючи випадки дитячої злочинності.

Порадіти можна і за Крим. Ну, не той, що "радная гавань" і "камні с нєба", а нормальний. До них стало добивати укрaїнське слово. Хвилі "Укрaїнське Рaдіо" та Meydan Radiosı можна слухати на півострові уже зараз. За словами члена Нaцрaди з питaнь телебaчення тa рaдіомовлення Сергія Костинського, з часом в Криму запрацюють ще дві станції – "Рaдіо Крим Реaлії" тa "Херсон FM". А хто проти – хай звикає.

Тим часом на Росії шукають зраду: на Кубані казаки просять законодавців Краснодарського краю направити в Держдуму ініціативу про введення адміністративної відповідальності за "спотворення історії". На їх думку, останнім часом почастішали випадки "дискредитації подвигів дідів, які воювали". Взагалі, коли дивишся на тих "казаків" розумієш, що ніхто так не паплюжить подвиг їхніх дідів, як вони самі. Втім, чим би на Росії не тішилася, аби з загородки не вилазила.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme