Ващиковський: Росія хоче перетворити Східну Європу на "сіру зону"

Росія прагне змінити міжнародний лад, перетворити східну Європу на "сіру зону", алеПольща не погодиться на це і намагатиметься зміцнювати позиції НАТО і США в регіоні

Про це під час виступу у Сеймі Польщі щодо засад зовнішньої політики в 2017 році заявив глава МЗС Вітольд Ващиковський, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Амбіції Росії - вихід НАТО з регіону і перетворення понад 10 країн регіону на "сіру зону", що супроводжуватиметься нестабільністю та непевністю. Польща не погодиться на таке бачення політичного ладу в Європі і на поділ європейського континенту на сфери впливу: ніколи Мюнхену і Ялти!" - наголосив Ващиковський.

Міністр підкреслив, що у Варшаві із занепокоєнням спостерігають за агресивною політикою Росії в Східній Європі.

"В Україні вже третій рік триває підбурюваний нею воєнний конфлікт, створюючи для Польщі реальні загрози та виклики", - констатував дипломат.

За його словами, Росія "особливо чітко проявила себе" у жовтні 2016 року, виходячи з угоди зі США щодо утилізації плутонію.

Ващиковський зауважив, що політичні дії Росії супроводжуються військовим посиленням в регіоні - створенням нових дивізій в Західному військовому окрузі, поступовою "мілітаризицією" Калініградської області, зокрема, розміщенням там ракет середнього радіусу дії, здатних переносити ядерну зброю.

За таких умов, як підкреслив дипломат, зрозумілою є реалізація Польщею рішень двох останніх самітів НАТО у Ньюпорті та Варшаві про посилення Альянсу на сході Європи і розміщення у країні підрозділів союзницьких сил, у першу чергу американських військ. Він зауважив, що під цим кутом триватиме підготовка і до цьогорічного саміту НАТО у Брюсселі.

Ващиковський наголосив, шо Варшава й надалі намагатиметься посилювати контингент союзницьких сил у країні. За його словами, у такій ситуації в разі потенційної агресії на Польщу сюди зможе прибути навіть понад 10 тис. військовослужбовців союзницьких військ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme