UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Юдейській пустелі знайшли печеру, в якій зберігалися сувої Мертвого моря

Археологи Єврейського університету в Єрусалимі виявили нову печеру, де колись зберігалися сувої Мертвого моря - древні манускрипти, відомі також як Кумранські рукописи

печеру виявили у скелі в Юдейській пустелі, повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС Україна.

Зазначається, це перша така знахідка за понад 60 років. Самих сувоїв у печері не знайшли - археологи кажуть, що їх, можливо, забрали бедуїнські племена у 1950-х роках. Цю теорію підтверджує те, що науковці знайшли у печері шматки металевої кирки, датовані серединою ХХ сторіччя. Крім того, у печері були ємності для зберігання, фрагменти обгортки і шкіряні мотузки, якими могли бути обмотані манускрипти.

"Досі вважали, що сувої Мертвого моря були знайдені лише в 11 печерах Кумрану, але зараз не залишилося сумнівів, що це 12-а печера", - заявив керівник розкопок доктор Орен Гутфельд.

На його переконання, знахідки вказують, що у печері зберігалися ці сувої, які були вкрадені.

Археологи також знайшли у печері оздоблений візерунком напівкоштовний камінь сердолік, який є свідченням того, що у печері могли жити доісторичні люди.

Доктор Гутфельд зауважив, що ця печера може бути лише першою із сотень, які згодом можуть виявити археологи.

Як відомом, сувої Мертвого моря датують IV сторіччям до н.е. Загалом археологи виявили понад 800 рукописів - на івриті, частково - арамейською мовою та у грецькому перекладі, написаних на шкірі або папірусі. Вони містять багато біблійних текстів, а також світські твори про життя у І й ІІ тисячоліттях до н.е.

Перший сувій виявив у 1947 році молодий бедуїнський пастух, що шукав вівцю у місцевості Кумран на північно-західному березі Мертвого моря.

Хто створив рукописи - невідомо. Дехто з науковців припускає, що їх авторами могли бути члени юдейської релігійної групи ессенів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme