UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Миколаївська міськрада скасувала рішення про підвищення квартплатні

Після декількогодинних дискусій депутати проголосували одноголосно: запропоновані тарифи переглянуть

Миколаївська міськрада скасувала рішення…

Сьогодні, 9 лютого, Миколаївська міськрада знов повернулася до скандального рішення виконкому про підвищення побудинкових тарифів. Думки депутатів та мера щодо скасування чи зміни рішення розділилися. Але все ж таки після довгих дискусій рішення виконкому скасували. Про це повідомляє Depo.Миколаїв.

Мер Олександр Сєнкевич зазначив, що перелік послуг, які включені до побудинкових тарифів, переглянуть. Зокрема прибирання прибудинкових територій, оскільки їхні реальні розміри не відповідають передбаченими в квартплатні та перевищують середньоміські показники у деяких випадках.

Крім того, планують виключити з тарифу поточний ремонт конструктивних елементів. За словами Сєнкевича, насправді послуги надавалися неякісно, через що було багато скарг. Враховуючи те, що миколаївці переходять до ОСББ та управляючих компаній, гроші за ненаданий поточний ремонт не повинні накопичуватися. Також в деяких будинках потрібно вивести з тарифу вивезення сміття, де ще цього не зробили.

За проектом рішення виконкому планувалося внести зміни з огляду на напрацювання робочої групи, та ввести нову квартплатню не з 1 лютого, як повинні були, а з 1 березня. Мер додав, що група продовжить роботу з перевірки тарифів. За попередньою інформацією буде зниження близько 15% від запропонованих виконкомом.

Депутат від БПП Олена Кісельова назвала запропонований проект рішення шедевральним. Вона наголосила, що потрібно все робити в правовому полі: "Як можна внести зміни в незаконне рішення, щоб воно стало законним", - сказала Кісельова.

За її словами, депутатам потрібно набратися сміливості и скасовувати рішення, які вони ухвалюють з помилками. Депутати від "Опоблоку" також наголошували, що вони виступають за скасування рішення виконкому. Такої ж думки був і екс-очільник фракції "Самопоміч" Сергій Ісаков. Зрештою, депутати внесли проект рішення до порядку денного і знов почали обговорення.

Директор департаменту ЖКГ Андрій Палько зауважив, що робоча група виявила неточності данних, наданих ЖЕКами. Щодо прибирання територій біля будинків, там, де ця стаття перевищувала середній показник, встановлять середньоміський.

Депутати також цікавилися, яка зарплатня у директорів ЖЕКів. За словами Палька, вона нараховується в залежості від кількості будинків і наватаження та коливається від трьох до восьми тисяч. Депутати наполягали, що деякі директори ЖЕКів отримають по 15 тисяч та мають по п'ять охоронців.

Голова фракції БПП Володимир Криленко також виступив за скасування рішення та введень логічних та обгрунтованих тарифів. Також депутати акцентували, що ті чиновники, які надали недостовірні дані, повинні понести відповідальність. За словами Палька та Сєнкевича, вони понесуть дисциплінарні покарання після розслідування.

Ростислав Філевський від "Самопомочі" пропонував також скасувати рішення та почати "з чистого аркуша". Він наголосив, що потрібно провести аудиторську перевірку та почути думку людей щодо отриманих послуг та тарифів. Сєнкевич мав думку, що люди завжди казатимуть, що тарифи неправильні.

Також виступив і голова робочої групи, яка вивчала тарифи, Сергій Кантор. За його словами, протягом двох тижнів вони вивчли "техніку питання", а не юридичну складову. Напрацювали 12 пунктів зауважень, які Кантор назвав дорожньою картою, як працювати, в тому числі щодо заборгованості і зарплатні. Всі зауваження голова робочої групи не став зачитувати, та його колега по фракції Сергій Шульгач заявив, що не всі депутати знають висновки комісії. Канатор сказав, що їх розсилали всім членам робочої групи, тому це вже міжфракційні недопрацювання.

Зрештою після короткої наради Сєнкевич оголосив спільне рішення з головами фракціїй: скасувати рішення виконкому, до 12 лютого відкорегувати тарифи та до 15 лютого зібрати позачерговий виконком та затвердити нові тарифи з урахуванням сказівок робочої групи та того, що через підвищення навесні електроенергії знов доведеться вносити корективи. "За" проголосували одноголосно - 51 депутат.

Нагадаємо, що 16 січня виконком ухвалив нові побудинкові тарифи, фактично вдвічі більші. Сєнкевич назвав це даниною часу. Виконком та робоча група з вивчення обґрунтованості тарифів вчора, 8 лютого, не дійшли згоди.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme