Садовий хоче закопати у сміття ще 250 мільйонів

Мер Львова каже, що наразі не знає, скільки грошей отримає від Європейського інвестиційного банку

В бюджеті розвитку міста Львова зарезервували 250 млн грн, які наразі не розділені. Як зазначив міський голова, ці кошти залишають у резерві для вирішення питання поводження з ТПВ. Про це пише Depo.Львів.

Зокрема, на початку березня має бути інформація щодо фінансування від Європейського інвестиційного банку. Відтак, місто наразі не може спрогнозувати, яку суму коштів буде інвестовано з бюджету міста на рекультивацію полігону та будівництво нового заводу з глибинної переробки сміття. Також мер сказав, що проблеми з вивезенням сміття у місті досі є, адже полігони не погоджуються приймати на захоронення сміття зі Львова.

"Я звертаюся до усіх партій міської ради. Шановні друзі, в нас нерозподіленими залишаються більше 250 млн грн. Я розумію біль кожного депутата, тому що на кожному окрузі є дуже багато проблем. Я максимально спробую врахувати всі ваші зауваження. На сьогоднішній день ми не можемо фіналізувати рішення по цій великій сумі, тому що ми до кінця не розуміємо як ми будемо розвивати ситуацію співпрацю із Європейським Інвестиційним банком стосовно коштів на будівництво заводу, для рекультивації", - вважає Садовий.

Він розповів, що у вівторок мав робочу зустріч з прем'єр-міністром України.

"На зустрічі були присутні Віце-прем'єр-міністри п. Зубко, п. Кістіон, був присутній Міністр екології, голова обласної адміністрації, керівник МНС України і ми проговорювали цей ряд питань. Лише на початок березня буде зрозуміло суму, яку ми конкретно отримаємо від Європейського Інвестиційного банку. Тому що, ми дали запит на 75 млн. грн. які мають повністю покрити видатки на рекультивацію по будівництву нового заводу і по будівництву нового полігону", - сказав мер Львова.

Садовий каже, що хоче вірити, що здоровий глузд переможе: "Тому що, якщо в багатьох ситуація є стабільна і просто потрібно кошти, то в нас проблемна ситуація. Враховуючи, що я не знаю, яку суму ми отримаємо, тому залишили цей резерв, щоб розуміти для балансу. Тому, прошу мене зрозуміти".

"Нам виділили ділянку в Яворівському районі. Ви бачили, яка була реакція мешканців Яворівського району. Зараз ми збираємо усю документацію, працює робоча група, яку очолив академік Юхновський. 80% цієї групи – не працівники органів місцевого самоврядування. Це керівники інститутів, це є екологи, це є фахівці високого рівня. Я спеціально надав право, щоб вони озвучили громадськості кінцевий вердикт, що буде з тою ділянкою. Щоб не було заангажованості. Питання по полігону: ми рухаємось з мертвої точки ситуації по дозволу продовження робіт. Ви знаєте, що у вересні перекрили нам можливість продовжувати роботи по стабілізації на полігоні, питання йде про дамбу. Три рази ми звертались за дозволом – три рази була відмова. Після втручання Віце-прем'єр-міністра очікуємо, що до кінця цього тижня отримаємо дозвіл. Хоча не знаю, якого змісту він буде, бо є неврегульовані земельні питання. Але дійсно рішення має бути ухвалене, щоб можна було з понеділка відновити роботу", - розповів мер Львова.

Андрій Садовий також визнав, що ситуація дуже складна.

"Попрошу вас, шановні колеги, підтримати цю ухвалу і з розумінням віднестись, щоб ці три тижні часу ми витратили для роботи. Зараз це буде не коректно, якщо ми будемо щось міняти, адже все зараз дійсно збалансоване і тримається купи, тому ситуація дуже складна. Скажу більше, ми провели позачергову сесію, ми прийняли дуже важливу ухвалу. Щоб ви розуміли, на Рясне, біля нашого комунального підприємства вже більше двох тижнів сидять люди в наметах, які фізично не дають можливості провести електроенергію. Ми це відзначили, як надзвичайний момент. Я хочу, щоб ми мали нормальну можливість вивозити сміття з міста. Але якщо є блокада і нема куди, тоді має йти в рух запасний варіант і ми його передбачили. Але нам блокують можливість мати запасний варіант. І це питання до силовиків, до яких пишемо кожного дня відповідні заяви-звернення, але реакції немає. Так, у нас є проблема з вивозом сміття. Нам просто нема його куди вивозити. Допомога, яку нам дали, це лише для того, щоб вивезти близько 1 тисячу 200 тонн сміття. А це дводенна норма міста Львова. Я звертався і до Прем'єра, і до керівника обласної адміністрації. Але ж ми не можемо ці відходи самі захоронити тут у Львові. Адже є полігони, де має бути доступ для вивозу сміття, а керівники полігонів опускають голови, бо є команда "не впускати". Я буду піднімати на ноги всіх, всю міжнародну спільноту, але не можна робити заручниками всю громаду міста Львова. Не подобається Садовий – бийте Садового, але не рухайте львів'ян", - зазначив Андрій Садовий.

Міський голова Львова запропонував провести спільну сесію Львівської міської ради та Львівської обласної ради щодо питання поводження з ТПВ, адже вивезення і захоронення сміття - це не лише проблема Львова, а й населених пунктів області, які користувались полігоном у селі Великі Грибовичі.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme