Рада замінила народних засідателів присяжними у судах

Верховна рада ухвалила закон про внесення змін до Цивільно-прочесуального кодексу, яким  "народні засідателі" заміняються на присяжних у судах

За відповідне рішення проголосувало 248 нардепів, передає Depo.ua.

Зокрема, у пояснювальній записці до законопроекту говориться, що відповідно до чинної редакції ч. 5 ст. 124 Конституції України, народ безпосередньо бере участь у здійсненнні правосуддя через присяжних. Також у ч. 1 ст. 127 Конституції встановлено, що у визначених законом випадках правосуддя здійснюється за участю присяжних.

Водночас відповідно до Цивільного процесуального кодексу України за участю народних засідателів відбувається розгляд таких категорій справ:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

3) усиновлення;

4) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

5) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

У зв'язку із конституційними змінами, що набули чинності 30 вересня 2016 р. набрали чинності зміни до Конституції України щодо правосуддя та нова редакція Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (ухвалені 2 червня 2016 р.). Відповідно до цих змін в національному судочинстві ліквідовано інститут народних засідателів. суди змушені були зупинити розгляд таких справ у зв'язку із невідповідністю складу суду вимогам Конституції України. Це призводить до порушення права на доступ до правосуддя.

Законом положення Цивільного процесуального кодексу України щодо складу суду приводяться у відповідність до вимог Конституції України.

Нагадаємо, 2 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 3524 "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)".

Крім того, парламент ухвалив за основу і в цілому законопроект № 4734 "Про судоустрій і статус суддів", раніше внесений до парламенту президентом України як невідкладний.

Закон вступить в силу тільки після набуття чинності змін до Конституції в частині правосуддя.

Згідно з ними, вищі спецсуди ліквідуються і створюється новий Верховний Суд як єдиний суд касаційної інстанції.

Всі 200 суддів нового Верховного Суду мають бути відібрані на конкурсі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme