Рада попередньо схвалила закон про Конституційний Суд

Сьогодні народні депутати ухвалили за основу проект Закону 5336 -1 "Про Конституційний Суд України"

За відповідне рішення проголосували 239 парламентарів, передає Depo.ua.

Згідно з пояснювальною запискою, його мета – врегулювання на законодавчому рівні правовідносин щодо порядку організації та діяльності Конституційного Суду України, статусу суддів КСУ, підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень суду, а також ефективне функціонування інституту конституційної скарги.

Основними завданнями законопроекту є:

– створення на законодавчому рівні умов для реалізації права на конституційну скаргу – нового запровадженого Конституцією України додаткового національного засобу юридичного захисту прав особи, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України суперечить Конституції України;

– законодавче закріплення нової організаційної структури Конституційного Суду України, яка дасть змогу ефективно реалізовувати Судом свої повноваження;

– законодавче закріплення автономності Конституційного Суду України від системи судів, що здійснюють правосуддя.

Передбачається така організаційна структура Конституційного Суду України:

Велика палата діє у складі усіх суддів КСУ і вирішує питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями;

два сенати Суду, кожен із яких діє у складі дев'яти суддів і розглядає питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи. Його ухвали є остаточними.

шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів. До їхніх повноважень належить вирішення процесуальних питань. Ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційною скаргою, постановлена трьома суддями колегії суддів КСУ, є остаточною.

Законопроект представляв народний депутат від БПП Сергій Алєкєєв, який наголосив, що цей проект підтримала Венеційська комісія.

За його словами, відбір суддів проводитиметься за співбесідамита рекомнадаціями органам, які ухвалюють рішення про призначення. Кількість рекомендованих кандидатур має щонайменше втричі перевищувати кількість вакансій у КСУ. Кандидати мають не менш як 15 років працювати в галузі право, мати високі моральні якості та високий рівень компетентності.

Передбачається, що Конституційний Суд більше не буде тлумачити закони.

Згоду на затримання, тримання під вартою та арешт судді може надати лише сам КСУ, якщо суддя затриманий під час особливо тяжкого і тяжкого злочину.

Під час обговорення проект закону критикувався за передабачені в ньому високі зарплати суддів КСУ (на рівнні суддів КСУ). Однак під стенограму слова про прив'язку зарплат до мінімальної заробітної плати замінили на мінімальний прожитковий мінімум.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme