UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

На Миколаївщині вибори у тергромаді визнано недійсними

СВК заявила, що змінене ім'я кандидата є технічною помилкою та не вплинуло на результат волевиявлення, а суд вирішив по іншому

На Миколаївщині вибори у тергромаді визн…

Суд Миколаївської області визнав недійсними результати перших виборів депутатів Шевченківської об'єднаної територіальної громади по одномандатному виборчому округу №2. Про це Depo.Миколаїв повідомили у Громадській мережі ОПОРА.

Так,18 грудня минулого року пройшли перші вибори в Шевченківській ОТГ. Було виявлено, що в бюлетенях по округу №2 ім'я кандидата Олега Бобера було помилково змінено на Анатолій. Кандидат подав до суду адміністративний позов, в якому просив визнати, що змінене ім'я у бюлетені вплинуло на результат виборів, а також визнати незаконною постанову Шевченківської сільської виборчої комісії Вітовського району Миколаївської області, в якій СВК вирішила, що змінене ім'я є технічною помилкою та не вплинуло на результат волевиявлення. Крім того, кандидат вимагав призначити повторні вибори на окрузі.

Жовтневий райсуд визнав, що рішення Шевченківської СВК було протиправним, оскільки, на думку суду, розглядати питання про визнання недійсними результатів виборів на відповідному окрузі можливо лише після встановлення підсумків голосування і складання протоколу територіальною виборчою комісією.

Також, суд прийшов до переконання, що помилка в бюлетенях вплинула на результати виборів, тому Жовтневий районний суд визнав результати перших виборів депутатів Шевченківської ОТГ недійсними. Заяву про проведення повторних виборів суд залишив без розгляду, оскільки це не входить до його.

Шевченківська сільська виборча комісія під час засідання 8 лютого вирішила взяти рішення суду до відома, зазначивши, що, оскільки суд визнав вибори на окрузі недійсними, однак не прописав процедурні дії щодо проведення повторних виборів, СВК не має права призначати їх своїм рішенням. Крім того, комісія зазначила, що згідно зі статтею 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" не в змозі достроково припинити повноваження депутата Шевченківської місцевої ради, обраним від округу №2.

Як зазначає юрист Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, комісія повинна звернутись до суду для роз'яснення порядку виконання рішення.

"Жовтневий районний суд визнав недійсними результати перших виборів депутатів Шевченківської об'єднаної територіальної громади Вітовського району Миколаївської області по одномандатному виборчому округу №2. Таким чином, повинна йти мова не про дострокове припинення повноважень депутата, а про те, що юридичний факт, внаслідок якого депутат набув повноважень, визнаний судом недійсним. З іншого боку, як суб'єкт владних повноважень, територіальна виборча комісія діє виключно в межах та у спосіб передбачений законом, а закон не передбачає порядку дій комісії у випадку визнання судом виборів депутата недійсними", - зазначила Коцюруба.

Нагадаємо, що на Миколаївщині ще дві громади обрали депутатів. У Веселинівській громаді депутатом обрали висуванця "Аграрної партії України" Олега Граненка, а у Бузькій громаді переможцем виборів став самовисуванець Сергій Фомін

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Миколаїв

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme