На Харківщині в енергозбереження вклали 80 млн грн, - ОДА

Споживання газу в бюджетній сфері Харківщини скоротилося на 18%

Як повідомили Depo.Харків у прес-службі Харківської ОДА, про енергозберігаючі заходи, що впроваджуються в регіоні, розповів під час прес-конференції 9 лютого заступник голови ОДА Євгеній Шахненко.

Він зазначив, що у 2016 році на цільові енергозберігаючі заходи в області було спрямовано близько 80 млн грн, 78 об'єктів соціальної сфери були переведені на альтернативні джерела тепла. За 2015-2016 роки в бюджетній сфері вдалося скоротити споживання газу на 18%.

"Однак головним споживачем газу, звичайно, є населення. Тому сьогодні в Україні діють програми, спрямовані на те, щоб стимулювати споживачів до енергозберігаючих заходів", - зазначив Шахненко, додавши, що для цього створені дві програми: для населення і об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

За першою програмою громадяни отримують від держави компенсацію - 35% тіла кредитів, узятих на енергозберігаючі заходи. Харківська область також прийняла програму, згідно з якою з обласного бюджету будуть компенсувати 15% ставки кредиту. За словами Шахненка, на найближчій сесії обласної ради планується виділити відповідні кошти на цей рік.

За програмою підтримки ОСББ, об'єднання отримують від держави 40% компенсації кредитів, від області - 20%. Більш того, міста області також ухвалюють відповідні програми: наприклад, у Харкові прийнято рішення про компенсацію 20% кредитів, у Чугуєві - 10%. Ще одним стимулом впроваджувати енергозберігаючі технології для населення, на думку Шахненка, стане чіткий поквартирний облік тепла.

"У цьому році ми реалізуємо в області пілотний проект з оснащення багатоквартирного будинку лічильниками тепла. Для цього обрано п'ятиповерховий будинок у Чугуєві. У міжопалювальний сезон там будуть виконані відповідні роботи, а також заходи з утеплення. За нашими розрахунками, ці заходи скоротять витрати жителів на опалення мінімум на 50%", - сказав заступник голови ОДА.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme