Як Кремль використає смерть Гіві

"Помсти за Гіві" не буде. Але його вбивство, ймовірно, є індикатором іншої загрози

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Як Кремль використає смерть Гіві…

Загибель командира бойовиків викликала негайні і обґрунтовані побоювання, що його смерть стане черговим приводом для ескалації бойових дій. Цілком сподіваними в цьому плані були істеричні прес-релізи "оперативного командування ДНР" про "терористичну війну" – які, вочевидь, були написані й розповсюджені негайно після події, іще до реального огляду місця події "експертами-криміналістами ДНР".

Проте, попри побоювання, про "злочини хунти" з боку власне Росії рішуче нічого не чути. Частина російських ЗМІ дала заяви ДНР-івських очільників про "український слід" в лапках і з посиланням на джерело, а чимало інших взагалі обмежились короткими повідомленнями про смерть Гіві.

І попри заяви деяких українських ЗМІ про те, що "Кремль звинуватив у вбивстві Гіві Україну", уважне прочитання російських офіційних джерел таку версію начисто спростовує.

"Ми надіємося, що тим, хто стоїть за таким вбивствами, не вдасться все-таки привести до подальшої ескалації, тому що ситуація і без того залишається, на жаль, дуже напруженою в зв'язку з тими агресивними діями, які робляться українською стороною", - заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. Жодного слова про причетність української сторони до вбивства бойовика сказано не було. Прес-секретар Путіна обмежився активним вигороджуванням Кремля, зазначивши, що "ми абсолютно і однозначно заперечуємо звинувачення на адресу російської сторони в можливій причетності до цього; про це не може бути й мови". Та й по всьому.

І більш жорстких заяв, скоріше за все, не буде. Бо якби планувалась реальна ескалація, публічна реакція мала би бути негайною – якщо зважити на той факт, що Гіві, скоріше за все, знищено російськими "чистильниками", і в Кремлі мали б знати дату й час операції заздалегідь. Якщо ж Гіві порішили "друзі-однополчани" з конкурентних угруповань, то до розслідування було б підключено і російських фахівців – про що поки що не чутно. Хоча в останню версію віриться якось не надто – якщо зважити, що вбивство трапилось на території бази самого Гіві, куди люди інших командирів мали обмежений доступ. Більш ймовірним видається сценарій, за якого російські службисти використали для доставки вибухового пристрою когось із оточення Гіві, здійснивши перед тим класичну вербовку.

Тому сценарій "помсти за Гіві", скоріше за все, відміняється.

Далеко вірогіднішим видається варіант, за якого у Кремлі дистанціюються від подій – і демонструють, що не тільки не контролюють бойовиків на Донбасі, але й не особливо цікавляться їхньою долею.

При тому російські спецслужби, цілком ймовірно, продовжують підготовку до гіпотетичного поки що проведення виборів на Донбасі під наглядом міжнародних спостерігачів – про яке, якщо хто забув, два дні тому активно заговорив німецький посол.

Для цього Путіну в Донецьку доведеться поставити виставу "демократія в дії". А у акторський склад для такої вистави ні Гіві, ні Моторола якось не вписуються. Надіятись на те, що вони "розсмокчуться" самі по собі якось не випадає – тому росіянам доводиться множити подібних кадрів на нуль. Якщо ж при тому офіційно скинути вину на українську сторону – це, звичайно, стане приводом для зливи обурення в російських ЗМІ та для пари-трійки замовних опусів у ЗМІ європейських. Але може надто сильно вплинути на бойовий дух як ополченця, так і щасливих мешканців підконтрольних сепаратистам територій. Яким доведеться змиритись з фактом, що українські диверсанти можуть рішуче все. А Плотницького з Захарченком не чіпають тільки тому, що вони – українські агенти.

Весь цей сценарій наштовхує на думку, що в Кремлі вже не надто розраховують на реальну активізацію активних бойових дій, принаймні, в найближчий час – інакше всіх цих гіві з моторолами можна було б банально пустити в "м'ясорубку". А от на нову хвилю дипломатичного тиску під лозунгом "вибори вже й негайно" розраховувати цілком можна. При тому далеко не факт, що цей тиск буде здійснюватися виключно із Кремля.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme