UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені розгадали загадку аналога Стоунхенджа в амазонських лісах

Судячи з усього, величезні геометричні візерунки на ґрунті - геогліфи - служили ритуальним цілям, нагадуючи цим британський Стоунхендж

Нові дані свідчать, що корінні народи Південної Америки змінювали ландшафт Амазонки протягом сотень років до приходу європейців на континент, передає Depo.ua з посиланням на Новое время.

Ще в 1980 році безліч геогліфів шириною 11 метрів і глибиною від 1 до 4 метрів було виявлено при вирубку тропічних лісів. Знімки загадкових знаків були зроблені зі супутника і борту літака. Вони представляли собою прямокутники, шести - і восьмикутники, а також концентричні кола. На сьогодні відомо 450 геогліфів, розкиданих по площі 13 тисяч квадратних кілометрів.

"Той факт, що ці стоянки були приховані протягом багатьох століть під покровом тропічного лісу дійсно ставить під сумнів ідею, що амазонські ліси є недоторканими екосистемами", - говорить археолог Дженніфер Уотлінг з Університету Сан - Паулу в Бразилії.

Швидше за все, вони не були житлами або укріпленнями. Ймовірно, будівельники геогліфів жили невеликими, відносно автономними громадами, а споруди служили їм для загальних зборів і в церемоніальних цілях - як європейський Стоунхендж.

"Цікаво відзначити, що формат геогліфів, із зовнішнім ровом і внутрішньої стінкою корпусу, нагадує формат класичного Стоунхенджа", - додає Дженніфер Уотлінг.

Згідно з даними вчених, деревне вугілля з'явився в цих місцях приблизно 4 тисячі років тому, а це означає, що вже в той час для очищення землі стародавні будівельники випалювали ділянки лісу. Втім, за словами дослідників, діяльність древньої людини мало впливала на екосистему амазонських лісів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme