П'ять шкідливих звичок, які заважають вам самовдосконалюватися

Щоб жити гармонійним, продуктивним, творчим і повноцінним життям, важливо позбутися звичок, які тягнуть вас на дно

"Ваші переконання стають думками, ваші думки стають словами, слова стають діями, ваші дії стають звичками, ваші звички стають вашими цінностями, а ваші цінності стають вашою долею", – говорив великий індійський громадський і політичний діяч Махатма Ганді.

Звички визначають спосіб життя. Щоб почати самовдосконалюватися, необхідно зрозуміти, які щоденні дії перешкоджають вашому прогресу, пише підприємець і блогер Томас Оппонг на порталі The Mission, передає Depo.ua.

Шкідливі звички, яких потрібно позбутися, щоб жити краще:

1. Постійні відмовки. "Єдине, що стоїть між вами і вашою метою – це ваші виправдання тому, чому ви не зможете досягти цієї мети", – говорив американський оратор-мотиватор Джордан Белфорт. "Я дуже втомився", "У мене немає часу", "Я не здатна", "Це точно зробить хтось інший", "Зараз вже занадто пізно", "Я недостатньо талановитий", "Я дуже боюся", "А раптом у мене нічого не вийде", "У мене немає на це грошей"... Ще навіть не почавши діяти, багато людей шукають відмовки і виправдання, щоб нічого і не починати. Щоб поліпшити своє життя і стати щасливим, потрібно перебороти себе, наважитися зробити крок і вийти із зони комфорту.

2. Залежність від смартфона і соцмереж. Постійна залученість в оновлення стрічки у всіх соціальних мережах і неможливість уявити свій смартфон відкладеним подалі або взагалі тимчасово вимкненим знижують рівень продуктивності праці людини. Якщо людина не може не бути онлайн хоча б якийсь час, їй буде важко сконцентруватися на вирішенні робочих завдань, досягти поставленої мети. Спробуйте протягом певного періоду часу відкладати смартфон в сторону і ви побачите, що ваші успіхи підуть вгору.

3. Невміння говорити "ні". У суспільстві прийнято вважати, що якщо людина відмовляє кому-небудь у допомозі, то вона груба. Проте буває так, що коли ми постійно відповідаємо на прохання інших людей словом "так", ми обмежуємо в творчості і продуктивності самих себе. Навчіться говорити "ні" в моменти, коли вам потрібен час для власних проектів і завдань. І не думайте, що це безсовісно.

4. Багатозадачність. Наукою доведено, що в режимі багатозадачності ефективно працювати може лише 2% населення. У більшості випадків багатозадачність робить людину напруженою і такою, що відчуває безперервний тиск на мозок. Багато людей думають, що зайнятість кількома справами паралельно зробить їх більш продуктивними й успішними. Кількість далеко не завжди перемагає якість. Якщо ви будете зосереджуватися на одній задачі й виконувати її бездоганно, ви досягнете набагато кращих результатів, ніж при багатозадачності.

5. Вічна самокритика. Вимикайте негативний і вічно критикуючий внутрішній голос і вмикайте замість нього позитивний. Коли ви припускаєтесь помилки, візьміть з неї урок і рухайтеся далі. Не зациклюйтеся на невдалому досвіді.

Психологічні дослідження показують, що успіх і благополуччя приходять до тих людей, чия самооцінка досить висока. Люди з низькою самооцінкою і вічною самокритикою часто піддаються емоційно-поведінковим розладам.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme