Люди-НОД: Навіщо до Лукашенка прийшла шістка Путіна

В Білорусі новий скандал. На площу Незалежності в Мінську вийшли кілька чоловіків з триколором і записали ролик "в підтримку Росії, в підтримку Донбасу"

Люди-НОД: Навіщо до Лукашенка прийшла ші…

Це сталося наступного дня після семигодинної прес-конференції глави Білорусі Олександра Лукашенка, під час якої він висловив російському керівництву цілу низку претензій і вперше визнав факт наявності у Міноборони РФ плану щодо введення на територію РБ більше 4 тисяч вагонів з військовими вантажами. Фоном цього виступу русофілів є затяжний конфлікт між Москвою і Мінськом та антибілоруська інформаційна війна, яка ведеться федеральними ЗМІ РФ.

Білоруська громадськість оперативно ідентифікувала пікетників, знайшовши поміж них переконаних носіїв ідеології "руського міра", і звернулася до міліції. Однак МВС відповіли, мовляв, ніякої акції не бачили. Ця обставина є вкрай дивною, оскільки справа відбувалася в декількох десятках метрів від Будинку уряду, який проглядається камерами відеоспостереження. У випадках проведення акцій опозиції в таких місцях, правоохоронці зазвичай реагують оперативно та жорстко. Пам'ятаючи про події останніх трьох років в Україні, небайдужих білорусів ще більше насторожив той факт, що одразу після цієї "неуважності" Мінміськвиконком заборонив проведення традиційної для опозиції масової акції День Волі в чергову річницю проголошення 25 березня 1918 року Білоруської Народної Республіки.

Що ж це означає?

Коментуючи інцидент Depo.ua, білоруські експерти розійшлися в його оцінках.

Військовий експерт Андрій Поротніков: "Якщо Ви хочете почути від мене про те, як російські танки прогрівають двигуни перед вторгненням в Білорусь - то це не за адресою. І клініка теж не мій профіль. Як можна пояснити що в голові у дурня, якщо ти не психіатр? ".

Письменник і публіцист Віктор Мартинович: "Я схильний оцінювати це як пробну кулю ось цих конкретних людей, які вийшли на площу. Навряд чи Кремль влаштовував би пробівочкі таким комічним чином. Разом з тим, цими джентльменами вже зацікавилися, вони на щільному контролі. Думаю, ситуація вирішитися без українського драматизму. Саме ця конкретна ситуація. Щодо навчань "Захід 2017", я б не був таким оптимістичним".

А ось лідер руху солідарності "Разам" В'ячеслав Сівчик вважає, що вилазку русофілів варто розглядати в одній низціі з рішенням Мінміськвиконкому заборонити проведення традиційної опозиційної акції: "Відмова мінської міської влади в проведенні вуличної акції організаторам Дня Волі - явно політичне рішення. І приймалося воно, зрозуміло, не чиновниками Мінміськвиконкому. Дзень Волi БНР - традиційна акція опозиції, яка не один десяток років проходить 25 березня, бо в 1918 році в цей день було проголошено Білоруську Народну Республіку. Після приходу до влади Лукашенка, святкування історичної дати набуло характеру боротьби за незалежність країни, де людям протистоїть влада сьогоднішньої промосковської диктатури. Масові сутички демонстрантів з міліцією, кримінальні справи проти організаторів і учасників акцій починаючи з 1996 року - що тільки не робила влада, щоб нейтралізувати рух за незалежність. І ніколи влада не погоджувалась з маршрутом ходи. Однак дозвіл на проведення акції завжди давали. І ось зараз - повна заборона. На тлі інформації про можливість російської інтервенції це виглядає як слабкість особисто Лукашенко, який сам себе назвав диктатором.

Ще одним тривожним фактом можливої капітуляції сьогоднішньої влади є проведення на центральній площі Мінська короткочасного пікету шести прихильників "руського мира". На тлі репресій білоруських патріотів за кожну вуличну акцію (навіть за акцію, про яку спецслужби дізналися з фотографій в інтернеті), також політичним рішенням була відсутність інтересу лукашенківських силовиків до акції ватників".

В свою чергу, редактор білоруської версії сайту команди InformNapalm і громадський активіст Денис Івашин каже, що все не випадково, а Росія має в Білорусі цілу мережу агентури: "Проросійські організації в Білорусі абсолютно не мають власної ініціативи і не грають ніякої самостійної ролі. Провокація, організована лідером чорносотенної імперської організації "НОД-Білорусь" Володимиром Риженковим в центрі білоруської столиці, вельми показова. Аналіз контактів активістів "НОД" свідчить про їхню тісну взаємодію з такими провідниками "руського мира" в Білорусі, як: "Русь Молода" ("Румол"), IMHOClub, козачі парамілітарні формування, центральним з яких є "Козачий Спас", що має прямі контакти з бойовиками російських бандформувань "Л/ДНР". Безпосередню координацію і, можливо, навіть допомогу у фінансуванні російської п'ятої колони в Білорусі здійснює представництво "Росспівробітництва", що є, по-суті, інкубатором проросійських рухів в Білорусі, кількість яких невпинно зростає, починаючи з його появи в 2010 році. Прикриття всієї деструктивної діяльності забезпечує Посольство РФ в Білорусі, яке, очевидно, і є основним замовником подібних провокацій. Звертає на себе увагу те, що проведена вона була на наступного день після семигодинної зустрічі Лукашенка з журналістами і громадськістю, яка супроводжувалася різкими випадами в адресу РФ. Оперативний вихід адептів "руського мира" вперше в центрі Мінська - це не збіг або спроба заявити про себе маргінальних елементів , це можливе свідоцтво підготовки до реалізації сценарію РФ по дестабілізації ситуації в Білорусі ".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme