Колишнього директора МВФ підозрюють у шахрайстві на мільйони євро

Колишній директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Родріго Рато підозрюється в шахрайстві на 6,8 млн євро в період з 2004 по 2015 рік

Про це передає Depo.ua з посиланням на El Pais.

За його інформацією, Національне бюро з розслідування випадків шахрайства при Податковій службі Іспанії передало в суд звіт по справі Рато.

Сам підозрюваний не згоден із звинуваченнями і зазначив, що наразі він вивчає звіт.

"Звіт містить неправдиву або помилкову інформацію", - вважає Рато.

У минулому році в Іспанії стартував процес про фінансове шахрайство, по якому проходять 65 осіб, у тому числі і Рато. Справа пов'язана з використанням "чорних карт" Bankia, на яких зберігалися кошти, які ховали від податкових служб.

Нагадаємо, Родріго Рато раніше обіймав посади віце-прем'єра Іспанії (1996-2004), директора-розпорядника МВФ (2004 - 2007) і президента Bankia (2010-2012).

Зазначимо, екс-чиновник очолював банківську групу до 2012 року. Після його відставки Bankia зіткнулася з серйозними фінансовими проблемами і попросила допомоги в уряду. З'ясувалося, що в банку були проблеми зі звітністю. У результаті, банк частково націоналізували. Допомогу банківській системі Іспанії довелося надавати з фондів Євросоюзу, що, зокрема, призвело до кризи в єврозоні, а Іспанії - на грань банківського краху.

У середині квітня 2015 року Рато був затриманий за підозрою в ухилянні від сплати податків, відмиванні грошей і незаконному привласненні майна.Через кілька годин Рато був відпущений на свободу після проведених у його будинках і офісі обшуків. В ході розслідування в жовтні 2015 року суд залишив його на волі.

У лютому 2016 року стало відомо, що Родріго Рато постане перед судом за звинуваченням у шахрайстві з кредитними картками.

Довідка: Родріго Рато був віце-прем'єром в уряді Хосе Марія Аснара (1996-2004) і президентом банку Bankia (2010-2012), а в 2004-2007 роках очолював МВФ.

У 2012 році порятунок від банкрутства Caja Madrid, клієнтами якого були десять мільйонів чоловік, обійшовся державі в 23 мільярди євро.

В рамках іншої кримінальної справи Родріго Рато підозрюється у фальсифікації даних при первинному розміщенні акцій Bankia на фондовій біржі в 2011 році. Фігурантами цієї розслідування в цілому є 30 колишніх високопоставлених керівників банку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme