UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Довжина тріщини в льодовику Антарктиди б'є рекорд (ФОТО, ВІДЕО)

Величезна тріщина в Антарктиді продовжує збільшуватися щодня, океанологи чекають появи айсберга розміром в половину Ямайки

Як відзначають вчені, кожен день тріщина збільшується в розмірі приблизно на п'ять футбольних полів. За оцінками вчених, її зростання завершиться через кілька місяців, пише Depo.ua з посиланням на New York Times.

За останні два місяці, з початком літа в Південній півкулі, довжина тріщини зросла на 27,4 кілометра, і тепер становить близько 160 кілометрів (100 миль) в довжину і 280 метрів в ширину.

"Тріщина продовжить рости в найближчі кілька місяців. Якщо цього не буде, я буду вражений. Вже зовсім недовго залишилося до появи айсберга, так що, я думаю, це неминуче", — сказав Адріан Лукман, професор Університету Суонсі в Уельсі, який відстежує зміни тріщини.

За прогнозом, після остаточного формування розлому, Ларсен C і залишки льодовика Ларсена B сповзуть в океан, утворивши гігантський айсберг площею близько 6500 км2, тобто приблизно в половину острова Ямайка.

Втім, обвалення фрагмента шельфового льодовика Ларсена призведе лише до незначного підвищення рівня моря. Однак після цього, на думку вчених, стабільність решти крижаного шельфу також опиниться під загрозою.

Трещина в Антарктиде

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme