Хто такий вбитий бойовик "Гіві": Шлях від охоронця до польового командира

8 лютого убитий в результаті вибуху в своєму робочому кабінеті командир батальйону бойовиків "Сомалі" Михайло Толстих, відомий як "Гіві"

Хто такий вбитий бойовик "Гіві": Шлях ві…

"Гіві" - це позивний польового командиру одного з терористичних бандформувань бойовиків, який у вузьких колах відомий як Михайло Толстих. І справа в тому, що з Грузією цей чоловік взагалі не має жодних зв'язків. Тоді хто він насправді, бойовик з позивним "Гіві", і яку роль відіграє в розвитку сепаратизму та тероризму на сході України?

Біографічні дані

Польовий командир донецьких сепаратистів Михайло Толстих народився 19 липня 1980 року в м. Іловайськ Донецької області, де й отримав середню технічну освіту. За офіційною інформацією, у 1998-2000 роках Михайло Толстих служив у Збройних силах України, в навчальному центрі "Десна", у 92-му полку. Військова спеціальність - командир танка. За інформацією журналіста сепаратистів англійського походження Грема Філліпса, після армії Михайло Толстих працював промисловим альпіністом. Сам же Толстих не є етнічним грузином, проте на думку мешканця Грузії Гія Берайя прадід "Гіві" був грузином, через що бойовик і отримав таке прізвисько.

Про родину лідера бойовиків відомо небагато. За інформацією порталу timeua.com, біженці з Іловайська, що мають приблизно, такий же вік, як і Михайло Толстих, повідомляють, що, як їм розповідали їхні батьки, батько "Гіві" після чергової відсидки прийшов додому в Іловайськ та ніде не працював, багато і рясно пив, а також із завидною постійністю і методичністю бив свою дружину. Портал повідомляє, що начебто мати "Гіві" теж довго пила, потім попросту безслідно зникла, коли майбутньому терористу ледь виповнилося 18 років. Але цю інформацію, поширену timeua.com, спростовують інші сепаратисти та сам польовий командир бойовиків.

У дитинстві, зі слів біженців з Іловайська, Михайло Толстих ріс замкнутим і відлюдним. У дитячі компанії його не приймали через його неохайність та жорстокість, яку він вихлюпував на бродячих тварин. У школі з цих причин майбутній терорист постійно принижувався старшокласниками, друзів не мав, а оскільки вчитися не хотів, більшу частину часу проводив на околицях міста в покинутих будинках і будівлях, де на самоті знаходив собі розраду. Цією інформацію з порталом elise.com.ua поділився донецький блогер Ельхам Абубакіров. На думку блогера, в армію Михайла Толстих насправді не взяли через явні дефекти мовлення в той період і проблеми з області психіатрії. Як повідомляє Абубакіров, невідомо коли "Гіві" вперше спробував наркотики, але його однолітки стверджують, що було це ще приблизно в 7-8 класах, коли Михайло, гнаний старшокласниками, тікав на околиці міста, які рясніли наркоманівськими кублами і так званими "малинами" звільнившихся "зеків". Саме тоді, стверджує донецький блогер, майбутній "підполковник" почав вживати маріхуану. На думку блогера Абубакірова, вживати спиртні напої в неабияких кількостях Михайло почав трохи пізніше, особливо після того, як його "забракував" воєнком для служби в армії. У той період "Гіві" часто бачили до нестями п'яним. Згідно з інформації донецького блогера, місцевий підприємець по кличці "Арсен" прийняв його прибиральником території і помічником мийника машин до себе на автосервіс.

"Арсен" (в миру - Арсен Таргонський), за спогадами біженців з Іловайська, був людиною доброю. Він досить ліберально ставився до своїх працівників і навіть допомагав їм, коли у них були проблеми. Допоміг він і майбутньому "Гіві", влаштувавши його на проживання в напіврозвалений місцевий гуртожиток на околиці міста. Повідомляється, що "Арсен" забезпечив Михайла і самими елементарними речами у вигляді примітивного посуду та одягу.

Приблизно в 2008-2009 році в житті Михайла Толстих трапилося ще одна подія. Якось Михайлу доручили протерти пил в салоні нового авто місцевого кримінального авторитету "Сані Рудого". "Саня Рудий" (він же - Олександр Рахімов) був людиною жорстокою. Відсидівши своє на малолітці за згвалтування і повернувшись в Іловайськ, Рахімов пішов на службу до місцевих авторитетів, які довгий час його використовували як "торпеду" і "бика" під час "розбірок". Залишившись в живих і зібравши капітал, "Саня Рудий" відкрив пару-трійку магазинів і нічний клуб (забігайлівку) в Докучаєвську. Прийде час, і спотворений труп Рахімова, роздертий бродячими собаками, знайдуть у степу недалеко від Докучаєвська, він спочатку буде викрадений, а потім і жорстоко вбитий невідомими бойовиками разом зі своїм неповнолітнім сином. За інформацією Ельхама Абубакірова, в день вбивства кримінальний авторитет зігнав злість на Михайла Толстих, побивши його в автосервісі. Блогер повідомляє, що у 2011 році Михайло Толстих був заарештований за крадіжку велосипеда та був поміщений до Ізолятора тимчасового утримання. Після цього, повідомляє Абубакіров, "Гіві" ще якийсь час попрацював вантажником у магазині і прибиральником на парковці автомобілів.

Проте наскільки ця інформація, викладена донецьким блогером Ельхамом Абубакіровим, відповідає дійсності, важко сказати. Власне правду ми зможемо дізнатись тільки після закінчання війни та звільнення Донбасу від об'єднаних російсько-сепаратистських сил.

Як повідомляє адвокат Надії Савченко Марк Фейгін повідомив, що раніше Михайло Толстих торгував горілкою. "Вчоpa дізнався, щo в минулому житті "Гіві" нe тільки охороняв магазин, але й тopгувaв горілкою нa вoкзaлі", - повідомив Фeйгін.

За інформацією журналіста телеканалу бойовиків "студія Аврора" Артема Родарі з посиланням на інтерв'ю з Михайлом Толстих, "Гіві" насправді працював охоронцем в супермаркеті. Польовий командир сепаратистів заявляє, що, повернувшись з армії в 2000 році переїхав до м. Кременчуг Полтавської області, де власне й працював на заводі. Проте у зв'язку із хворобою матері він був вимушений згодом повернутись до Іловайська. Останнє місце роботи польового командира перед війною – Харцизький канатний завод "Силур", де той працював водієм дизельного навантажувача

Командир сепаратистів Михайло Толстих є прихильником політики екс-президента Віктора Януковича, стверджуючи, що за його каденції йому жилось краще, вчасно сплачувались зарплатні та не було великого рівня корупції. "Гіві", піддавшись на російську пропаганду, повірив в те, що Євромайдан буцім-то був організований США. На його думку, якщо це зробив би сам український народ, а не міфічний "указ Америки", він би підтримав ці дії. Події на Майдані, провокації російських спецслужб в Одесі та Маріуполі призвели до того, що Толстих повірив в існування міфічних "фашистів" та "хунти", яких штучно створили за допомогою масової пропаганди РФ з метою зіткнення між собою українського народу полярних політичних поглядів. Хоча, що є прикметним, Толстих вже приєднуються до бандформувань бойовиків 1 травня у м. Слов'янську, тоді як події в Одесі та Маріуполі відбулись відповідно 2 та 9 числа.

У Слов'янську він приєднується до незаконного збройного формування бойовиків, створеного при поєднані диверсійної групи на чолі з Ігорем Гіркіним та місцевих сепаратистів. В окупованому місті бойовик входить до підпорядкування терориста з позивним "Таран", командира так званої "бронєгрупи". З цього моменту починається активна діяльність Михайло Толстих у бандформуваннях бойовиків. При цьому мати сепаратиста підтримала його участь у складі бандформувань, проти виступав його батько, не вірячи в перемогу т.зв. "ДНР".

Терорист Михайло Толстих не любить говорити про своє особисте життя. І все ж в інтерв'ю одному з місцевих видань він розповів про свої проблеми.

"Я не живу віртуальністю - я живу реальністю. Перебувати поруч зі мною дуже небезпечно. Навіть перебувати зі мною в одній машині теж небезпечно. Вже три замахи було, і ризикувати людськими життями я не маю права. На рахунок особистого життя - немає у мене його, і весілля у мене ніякої не було. На даний момент я, як і був, залишаюся самотньою людиною. На мій превеликий жаль - чесно скажу. Або не складається у мене з особистим життям", - зізнався "Гіві".

Журналіст запитав його про гучне святкування дня народження, на якому Толстих танцював з багатьма дівчатами, що було відображене Гремом Филипсом на фото. Але "Гіві" сказав, що жодній з цих дівчат не дзвонив і нічого не пропонував, хоча, підкреслив, це не означає, що він не хотів цього зробити. Крім того "Гіві" відповів на питання, що він робитиме після війни. Командир "Сомалі" відповів, що сам не знає і поки не планує.

"На даний момент повертатися мені нікуди і ні до кого. Мій дім - це мій батальйон, наші казарми і передова", - сказав "Гіві".

В інтерв'ю сепаратистським ЗМІ польовий командир бойовиків заявив, що має хоббі – футбол та бокс. Вболіває за команди "Шахтар" та "Реал Мадрид".

Донецький сепаратист з позивним "Гіві" підтримує політику Володимира Путіна, є прихильником Володимира Жириновського та виступає за окупацію всього Донбасу Російською Федерацією.

Командир бойовиків також має сторінку в соціальній мережі в "ВКонтакте", де часто розміщує інформацію, що популяризує діяльність сепаратистів, Росії та об'єднаних російсько-сепаратистських сил.

Згідно з інформацією бойовиків, Михайло Толстих є "підполковником" так званих "Збройних сил Новоросії", командиром так званої "першої окремої батальйонно-тактичної групи "Сомалі".

16 лютого 2015 року терорист був внесений до санкційного списку ЄС.

Знайомство з Захарченком

Польовий командир сепаратистів "Гіві" вперше познайомився з теперішнім лідером самопроголошеної "ДНР" під час докладу про ситуації в Іловайську "міністру оборони ДНР" Володимиру Кононову, відомого під позивним "Цар". Це відбулось в серпні 2014 року в м. Шахтарськ. На той час лідер бойовиків О. Захарченко очолював бандформування сепаратистів "Оплот". Зведеною бригадою на той час командував безпосередньо "Цар". Під керівництвом польового командира "Гіві" тоді перебувало близько 70 бойовиків.

Під час знайомства з майбутнім очільником т.зв. "ДНР", організованим В. Кононовим, "Гіві" отримав від нього одиницю артилерії. Сам Михайло Толстих активно підтримує та постійно вихваляє політику лідера т.зв. "ДНР" Олександра Захарченка.

Причому польовий командир сепаратистів "Гіві", підігруючи російський пропаганді, продовжує заявляти, що терористи тримали місто Іловайськ в кількості 170 бойовик та з 1-єю одиницею артилерійської установки "НОНА", отриманої начебто від Олександра Захарченка. Бойовик, працюючи для картинки російської пропаганди, продовжує заявляти про відсутність російської армії в Іловайському котлі. А вищезгаданій установці "НОНА" пропонує створити пам'ятник в Іловайську.

Участь у тортурах та знущаннях

Польовий командир терористів Михайло Толстих широко відомий у інтернет-просторі своїм знущанням над українськими військовополоненими та патріотами України. В інтернеті можна знайти безліч відеопосилань, що підтверджують цю інформацію:

- примус з'їсти шеврони полонених військових в аеропорті. Саме Гіві знущався над полоненими "кіборгами" на чолі з підполковником Сергієм Кузьміних;

- знущання над офіцерами;

- показові знущання над українськими військовополоненими в Іловайську разом з "кадирівцями" та інші.

7 квітня 2015 року представник Міністерства оборони України, помічник начальника Генштабу Тетяна Ричкова в інтерв'ю "Українській правді" заявила, що Михайло Толстих, який більш відомий як "Гіві", командир батальйону "Сомалі", показово розстрілював поранених українських солдатів в аеропорту Донецька.

"Я знаю, що сепаратисти просто добивали наших хлопців. Бійців 25-ї бригади взагалі в полон не беруть, їх відразу вбивають. Це почав "Гіві". Він показово пристрелив бійця, - заявила Ричкова. - Нашим це розповів один з російських військових, з тих, які ще з честю, знають, що полонених не вбивають. Він сказав: "Цей придурок застрелив вашого пацана показово".

При цьому командир бандформування терористів Михайло Толстих є досить жорстоким до бойовиків, які входять до складу очолюваного ним незаконного збройного формування, відомого під назвою "Сомалі". Терорист міг запросто прилюдно побити і своїх підлеглих бойовиків та кинути їх "на підвал".

Українські військові та партизани неодноразово пробували знищити командира терористів, винного у вбивствах та знущаннях українських військовополонених, проте бойовик досі виходив "сухим і з води".

Так, в березні цього року на відомого терориста Михайла Толстих на прізвисько "Гіві" було скоєно замах, про що сам бойовик розповів російському пропагандистському телеканалу LifeNews. За словами Гіві, напад було скоєно 19 березня, коли він виїжджав з Макіївки. В авто було випущено не менше 12 патронів калібру 5,45 мм. Терорист розповів, що встиг вистрибнути з автівки на ходу: "Я встиг вискочити з машини і вона самоходом вже покотилася далі. Нарахували 12 влучень у машину. Попадання припали в задні двері, в скло, зачепило двигун. Я побачив машину, дістав обріз, подарований Захарченком, відкрив вогонь, але вони зірвалися з місця - і поїхали в бік об'їзної дороги".

У червні 2015 року була поширена інформація про те, що терорист був знищений під час військових дій, проте бойовик нахабно задзвонив під час прямого ефіру телеканалу "112" та спростував цю заяву.

Публічна діяльність бойовика

Не зважаючи на участь бойовика в тортурах, садизмі та вбивствах українських військових і патріотів України, російська пропаганда продовжує розкручувати імідж польового командира терористів, так само як і відомого "Мотороли". Бойовиків роблять "героями" так званого міфічного "ополчення", популяризують їх діяльність серед російської глядацької аудиторії. В інтернеті російські та сепаратистські ЗМІ транслюють участь бойовика у постановочному військовому параді 9 травня, а також пафосне святкування Дня народження командира терористів.

Як повідомляє "Інформатор", у кінці травня 2015 року з'являється інформація про те, що група терористів на чолі з "Гіві" зі зброєю завітала на залізничний вокзал Донецька з метою набрати "добровольців" до бандформувань та для риття окопів. Проте бойовики отримали шалений опір як від жінок, так і від чоловіків. При цьому, йому в очі сміливо висловились про негативне ставлення до "визволителів" і розкритикували діяльність російських окупантів. Більшість жінок заявили, що їдуть до Києва. Це дико обурило "Гіві", який з матюками забрався геть з вокзалу, так нікого і не загітувавши. При цьому він побажав людям з іншими поглядами, щоб вони померли від прямого потрапляння снаряду.

"У мирних жителів проявляється неповага до людей у ​​формі. Хоча з одного боку тут ми і самі винні, "інші ополченці", як я називаю таких людей. По-перше, хтось почав чудити що-небудь, і все, значить всі такі. Прикро. А коли починається різанина, коли артобстріл, всі сподіваються, що батальйон "Ростов", батальйон "Сомалі" вистояли і втрималися, тоді вони за нас, по-моєму. А так - ми для них вороги номер один чомусь стали. Ну, це моя думка, принаймні, я говорю так, як є. Починають в чомусь звинувачувати, починають там писати якісь кримінальні справи", - зізнався бойовик з позивним "Гіві".

В цілому командира терористів "Гіві" російська пропаганда активно використовує для того, щоб вести інформаційну війну проти України. Бойовик в рамках інформаційних диверсій російських спецслужб поширює думку про те, що начебто окупована територія Донеччині вже ніколи не повернеться до складу України, а терористи захоплять всю адміністративну частину Донецької області.

В середині вересня командир бойовиків "Гіві" в черговий раз для російської пропаганди заявив про наявність міфічних найманців-іноземців в Авдіївці і про те, що не хоче дотримуватися Мінських домовленостей.

"Водіно, Авдіївка, Ласточкіне - скрізь проскакує інформація про наплив найманців. У Ласточкіному стоять "негри", вибачте, афроамериканці. У Авдіївку вони неодноразово заходили", - в рамках пропаганди російських ЗМІ заявив "Гіві".

Проте жителі Авдіївки по телефону розповіли журналістам "Новостей Донбасса", що в Авдіївці і Ласточкіному жодного разу не були помічені іноземці, які воюють на боці української армії.

У вересні 2015 року відбулося урочисте вручення членських квитків сепаратистського руху "Донецька республіка" бойовикам "міністерства оборони" сепаратистської "республіки". Вручав членські квитки особисто Олександр Захарченко. Серед нових активістів "ДР", які отримали квитки, був і Михайло Толстих.

Проте відкрита публічна діяльність подобається далеко не всім бойовикам. Зокрема, лідер російських терористів Ігор Гіркін критикую діяльність Михайла Толстих, повідомивши, що той не є талановитим командиром, а став лише "медійною зіркою" для російських ЗМІ. За інформацією Гіркіна, Толстих був водієм бойовиків у Слов'янську і тільки завдяки російським ЗМІ став тим, ким є зараз.

Бандформування "Сомалі"

Назва бандформування, очолюване польовим командиром бойовиком "Гіві", сьогодні відома багатьом завдяки активного медійного використання терориста російською пропагандою. Командир терористів Михайло Толстих очолює "першу окрему батальйонно-тактичну групу "Сомалі".

За інформацією "Інформаційного спротиву", "перша окрема батальйонно-тактична група "Сомалі" складається приблизно з 300-350 бойовиків. Структура бандформування: 1-й загін рота; 2-й загін рота; танковий підрозділ, приблизно 1-1,5 танкові роти звичайної чисельності; артилерійська група, до якої зведені кілька мінометних, протитанкових і артилерійських підрозділів. Мінометні розрахунки і ПТРК є також в складі "лінійних" рот; розвідувально-диверсійний підрозділ, до роти; тилова і медико-санітарна групи. Має на озброєнні: танки типу Т-64Б і Т-64БВ, Т-72А і Т-72БА, за деякими даними є 1-2 одиниці Т-72Б3; ББМ - БМП-1,2, БТР-70,80, МТ-ЛБ, БРДМ-2; артилерія і міномети. 6-8 одиниць 122-му знарядь Д-30 - близько, 6 одиниць 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", 4 одиниці 100-мм протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра", 6 - 152-мм знарядь "Мста-Б", півтори батареї 82-мм і 120-мм мінометів; ПТРК, ПЗРК, СПГ-9, АГС-17,21, ЗУ-23-2 - в повному асортименті; стрілецька зброя "повного російсько-радянського спектра"; транспорт представлений армійськими варіаціями Камаз Урал і цілим набором віджатою цивільною технікою від джипів до бусів і фур.

Відомі місця "застосування" незаконного збройного формування бойовиків: захоплення та утримання Слов'янська; бої в Іловайську; район ДАП.

28 червня 2015 року начальник ГУ МВС у Донецькій області В'ячеслав Аброськін опублікував список деяких бойовиків окремого батальйону "Сомалі" так званої "ДНР", що діє під проводом Михайла Товстих ("Гіві"). Здебільшого це раніше судимі мешканці Донецької області.

"На окупованій території бойовиками частині Донецької області орудують бандити "Сомалі" під проводом Михайла Товстих, 1980 року народження, жителя Іловайська, по кличці "Гіві". "Діяч ополчення", який пройшов шлях від паркувальника до "підполковника ДНР". "Гіві" відомий своїми показовими допитами полонених українських військових", - написав у фейсбуці Аброськін і додав список терористів. - Ареп'єв Олександр, 1989 року народження, житель Макіївки. Асин Євген, 1993 року народження, житель Донецька. "Колега" Товстих по минулій роботі охоронця в супермаркеті. Білих Владислав, 1993 року народження, житель Харцизька. Стояв на обліку в "дитячій кімнаті міліції", як малолітній правопорушник. У 2009 році проходив підозрюваним у скоєнні грабежу. Бережний Максим, 1994 року народження, житель Дергачів Харківської області. Биленко Вадим, 1990 року народження, житель Харцизька. Бородін Роман, 1994 року народження, житель Донецька. Волчков Єгор, 1990 року народження, житель Донецька. Притягувався до адміністративної відповідальності. Гончаров Геннадій, 1975 року народження, житель Новогродівки. Горохів Роман, 1990 року народження, житель Донецька. Єсеналіев Рінат, 1992 року народження, житель Донецька. Єськов Олег, 1990 року народження, житель Донецька. Заворотинський Юрій, 1989 року народження, житель Макіївки. У 2013 році було оголошено про підозру за зберігання наркотиків. Іванов Артем, 1985 року народження, житель Зугреса.

Притягувався до адміністративної відповідальності. Ісмієв Антон, 1988 року народження, житель Херсона. Каліберда Андрій, 1993 року народження, житель Макіївки. Раніше судимий. Касьянов Віталій, 1978 року народження, житель Харцизька. Раніше судимий. Лазник Владислав, 1995 року народження, житель Донецька. Двічі притягувався до адміністративної відповідальності. Любченко Михайло, 1994 року народження, житель Слов'янського району. У 2012 році проходив підозрюваним у скоєнні грабежу. Малахов Михайло, 1986 року народження, житель Донецька. Двічі судимий. Гранатометник. Малюк Роман, 1988 року народження, житель Іловайська. Притягувався до адміністративної відповідальності. Петраускас Олексій, 1992 року народження, житель Селидове. Притягувався до адміністративної відповідальності. Підлісний Владислав, 1994 року народження, житель Донецька. Радченко Артем, 1984 року народження, житель Макіївки. Расулов Дмитро, 1991 року народження, житель Донецька. Притягувався до адміністративної відповідальності. Соловйов Олексій, 1972 року народження, житель Слов'янська, кличка "Соловей". Стародубцев Дмитро, 2001 року народження, житель Донецька. Снайпер. Тарасенко Микола, 1991 року народження, житель Іловайська. Притягувався до адміністративної відповідальності. Терещенко Денис, 1979 року народження, житель Старобешівського району. У 2009 році проходив підсудним за вчинення грабежу. Титаренко Роман, 1988 року народження, житель Павлограда. Вони не втечуть від відповідальності за вчинені злочини. Їхні же "колеги" по банді з Російської Федерації будуть встановлені, незважаючи на спроби сховатися за прізвиськами".

У вересні портал timeua.com повідомив про те, що командир загону бойовиків "Сомалі" Михайло Толстих був призначений керівником "окремого штурмового батальйону", який переходить під пряме керівництво ватажка "ДНР" Олександра Захарченко. Підготовка особового складу персональних охоронців Захарченко, а саме так назвали в соціальних мережах самі сепаратисти новостворений батальйон під керівництвом "Гіві", буде сильно відрізнятися від підготовки інших бойовиків "ДНР". Крім посиленої уваги до фізичної підготовки, важливим елементом стане відпрацювання навичок і злагодження дій піших штурмових груп і техніки прикриття в умовах взаємодії на коротких дистанціях, а також при вуличних боях. У цьому батальйоні бойовиків окремий наголос, за завданням Захарченко, буде зроблений на бойових діях в різного ступеня висотності будівлях.

Оцінка потенціалу

Польовий командир бойовиків "Гіві" належить до категорії так званих "медійних зірок" серед керівників незаконних збройних формувань донецьких сепаратистів. Проте, на відміну від "Мотороли", він є менш знаковою медійною фігурою російських пропагандистських ЗМІ. Діяльність командира терористичного бандформування Михайла Толстих, за оцінкою Ігоря Гіркіна, останнім часом обмежується пропагандистськими картинками для сепаратистських ЗМІ, ніж активною участю в бойових діях. Лідер російських терористів Ігор "Стрєлков" низько оцінює військовий "талант" Михайла Толстих, додаючи, що "героя" сепаратистів з нього створили саме кремлівські медіа. У порівнянні з командиром бойовиків Арсенієм Павловим, Ігор Гіркін не вважає Михайла Толстих провідним командиром сепаратистського бандформування.

Головним ризиком для бойовика з позивним "Гіві" є загроза фізичного знищення з боку українських патріотів чи представників спецслужб через садистське ставлення до військовополонених та патріотів України. За цим показним Михайло Толстих має спільні риси з командиром терористів Арсенієм Павловим.

На сьогоднішній день головними загрозами для командира терористів Михайла Толстих є втрата медійної присутності в російських пропагандистських ЗМІ, яка місяцями створювала з нього образ "талановитого керівника" терористичного загону. Такий поворот подій вплине на авторитет "Гіві" серед сепаратистів, який тримається тільки завдяки інформаційному супроводу прокремлівських ЗМІ. Не маючи, за оцінками самих бойовиків, великих військових талантів, втрата присутності в ЗМІ для Михайла Толстих означатиме і поступову втрату своїх позицій, можливу заміну, виключення з рядів бандформувань або навіть "зачистку". Використання Михайло Толстих російською пропагандою є елементом інформаційної війни Росії проти України. Тому зміна пріоритетів ЗМІ РФ в цьому підході значитиме кінець кар'єрі польового командира "Гіві". Також серед загроз для Михайла Толстих слід зазначити можливий арешт та показовий суд представниками українських правоохоронних органів з публічним висвітленням злочинної діяльності бойовиків та російських військових на території України. Це також несе загрозу для зовнішніх "кураторів" бойовика "Гіві".

Вразливими місцями Михайла Толстих є: залежність від російської пропаганди; штучно створений авторитет серед місцевих бойовиків; полювання з боку українських партизанів та правоохоронців.

Ресурсами польового командира терористів залишаються контакти з російськими медіа, зв'язки з лідером сепаратистів Олександром Захарченком.

Можливість "зачистки" або знищення польового командира "Гіві" в даних військово-політичних умовах на тимчасово окупованих територіях Донеччини оцінюється з низькою ймовірністю. Ліквідація або арешт Михайла Толстих можливі тільки при зміні влади в Донецьку на більш лояльних до Рината Ахметова або української влади представників, в разі чого командири терористів можуть створювати реальну військово-політичну опозицію та загрозу новому керівництву. Але ситуація може змінитись в любий момент часу, так як і ставлення до нього з боку зовнішніх російських "кураторів" навіть за діючої колабораціоністської влади Олександра Захарченка.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme