У фінкомітеті Ради хочуть підсилити відповідальність НБУ за "банкопад"

Одним з ключових напрямків реформування фінансового сектора має стати підвищення відповідальності Національного банку за контроль над фінансовими установами та за виведення їх з ринку

У фінкомітеті Ради хочуть підсилити відп…

Про це в інтерв'ю газеті "День", опублікованому у вівторок, сказав глава Комітету ВР з питань фінансово політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, передає Depo.ua.

На його думку, система повинна рятувати банки, а не знищувати.

"Необхідно, нарешті, закінчити так звану "чистку", яку багато шановних експертів вже назвали наймасштабнішим процесом перерозподілу власності. Так, низку "схемних" банків треба було закрити. Але інші? Коли закривають здоровий банк за одну сумнівно операцію, що навіть не доведено судом, то відбирають майно на мільйони і мільярди гривень у власника банку. Так, він міг бути в чомусь винен. Але ж назавжди відбирають кошти тисяч підприємств, які там мали свої розрахункові рахунки або депозити. А це вже масштабний удар по майбутньому економіки ", - вважає Сергій Рибалка.

"У всьому світі найважливіше для влади - зберегти кошти вкладників. У цьому і криється довіра. Це основа припливу грошей в систему, а значить, ресурсів для кредитування економічного зростання", - додав він.

За словами голови фінкомітету, НБУ поставив перед собою завдання будь-що-будь зменшити кількість банків, в тому числі знищити практично всі банки, що кредитують малий і середній бізнес.

"Залишаються лише великі іноземці та держбанки. А банки з українським капіталом часто штучно "вбиваються" під виглядом боротьби з "мийками". Ми не проти такої боротьби, але не на шкоду економіці. Якщо на ринку залишаться тільки іноземні банки, то наступних хвилях кризи ризик втечі капіталу за кордон збільшується, ризики від падіння більших гравців також ростуть, а можливості для кредитування малого і середнього бізнесу будуть звужуватися. В НБУ немає стратегічного бачення, як створити умови для розвитку всіх форм банків, розвитку всієї системи ", - упевнений Рибалка.

Він нагадав, що комітет загальмував ініціативу Нацбанку і не дозволив штучно знизити кількість малих і середніх фінустанов через нездійсненні вимоги по збільшенню мінімального рівня капіталу.

За словами Сергія Рибалки, за попередніми результатами спеціального наукового дослідження, яке замовив Комітет, так звана "чистка" не принесла бажаних результатів.

"Збитки банків за підсумками минулого року, за попередньою підрахунками, склали понад 160 млрд. грн. Зрозуміло, що левова їх частка припадає на "Приватбанк". Але і в низці інших банків ситуація складна. Рівень проблемних кредитів не зменшується. Повернення коштів населення і бізнесу в банківську систему мінімальне. Це означає, що Нацбанку потрібно системна міняти підхід до роботи. Звичайно, ми будемо і далі "штовхати" ухвалення в парламенті наших законопроектів про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, про стимулювання кредитування, про спрощення злиття банків і багатьох інших. Їх реалізація дасть результати. Але без кардинального зміни політики НБУ і уряду цього недостатньо ", - вважає Сергій Рибалка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme