UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Правозахисники повідомили про тисячі страчених в сирійській в'язниці

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила результати розслідування страт і тортур у сирійській військовій в'язниці Саєдна під Дамаском

Про це передає Depo.ua з посиланням на BBC.

Як стверджують правозахисники, за їх підрахунками, з вересня 2011 по грудень 2015 року позасудових страт піддалося від 5 000 до 13 000 ув'язнених в'язниці Саєдна. Такі висновки були зроблені на підставі свідчень колишніх співробітників адміністрації в'язниці та свідчень колишніх в'язнів.

"Важко собі уявити, щоб така масштабна і систематична діяльність не була санкціонована вищими посадовими особами уряду Сирії", - підкреслюють автори доповіді.

"З грудня по грудень 2015 2016 року Amnesty International вивчала характер, регламент і масштаб порушень, вчинених у військовій в'язниці Саєдная. У ході свого дослідження організація взяла інтерв'ю у 31 особи, які були в'язнями в Саєдная, чотирьох співробітників в'язниці або охоронців, які раніше працювали в Саєдна, трьох колишніх сирійських суддів, трьох лікарів, які працювали у військовому госпіталі Тішрін, чотирьох сирійських адвокатів, 17 міжнародних і сирійських експертів з питання утримання під вартою в Сирії та 22 членів сімей колишніх і нинішніх укладених в Саєдна", - йдеться в доповіді.

"У Amnesty International немає доказів проведення страт після грудня 2015 року. Однак затриманих досі переводять в Саєдна, тривають "суди" у військово-польовому суді в Аль-Кабуне (район у Дамаску), і немає ніяких підстав вважати, що страти припинилися. Так що, швидше за все, з грудня 2015 року були страчені тисячі людей", - припускають автори доповіді.

Правозахисники закликають міжнародне співтовариство провести незалежне та неупереджене розслідування позасудових страт і методів винищення у військовій в'язниці Саєдна".

Як розповідають вони, у в'язниці Саєдна є два центри тримання під вартою, в яких може бути від 10 000 до 20 000 чоловік.

В "червоному корпусі" містяться в основному цивільні особи, заарештовані з початку конфлікту у Сирії в 2011 році. У "білому корпусі" більшість затриманих - офіцери і солдати сирійської армії, яких також заарештовували з 2011 року.

"Тисячі затриманих з червоного корпусу були вбиті під час таємних позасудових страт, після того як їх тримали в умовах, рівносильних насильницького зникнення. Ці вбивства були масовими повешениями", - пишуть автори доповіді.

Перед стратою укладеним виносили смертні вироки військово-польовому суді, що знаходиться в районі Аль-Кабун в Дамаску. Як правило, "суд" тривав від однієї до трьох хвилин, після чого виносили смертний вирок.

"Найчастіше арешт, тортури і смерть в Сайедная та інших урядових в'язницях загрожують тим, кого підозрюють у якому-небудь незгоду з урядом. Це люди з усіх верств сирійського суспільства. Багато демонстрантів, давніх політичних дисидентів, правозахисників, журналістів, лікарів, співробітників гуманітарних організацій і студентів", - зазначають правозахисники.

Як стверджують в Amnesty International, процедура повішення санкціонована на найвищому урядовому рівні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme