UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Москаль каже, що українські парламентарі мало знаються на мовному питанні

Очільник Закарпаття переконаний, що мовні законопроекти перед реєстрацією слід віддавати вченим-філологам для наукової експертизи

Про це інформує офіційна сторінка Геннадія Москаля, пише Depo.Закарпаття.

У Верховній Раді України зареєстровані вже три проекти законів щодо функціонування державної та інших мов в Україні. Їх автори посилаються на Європейську хартію регіональних мов або мов національних меншин, яку Україна ратифікувала спеціальним законом ще 15 травня 2003 року.

"У цьому законі є купа фактичних помилок. Так, положення Хартії за українським законом застосовуються до таких мов національних меншин, як єврейська та грецька, хоча їх не існує в природі. Європейське населення, яке ідентифікує себе євреями, розмовляє на ідиш, а офіційною мовою Ізраїлю є іврит.

У Греції державною мовою є новогрецька, а частина населення України, яка ідентифікує себе греками, розмовляє румейською або урумською мовою залежно від віросповідання. Є спірне питання й щодо молдовської мови, оскільки конституційний суд Молдови чітко постановив, що державна мова Молдови – румунська. Тому в закон "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" давно слід внести правки, оскільки він демонструє необізнаність нашої Верховної Ради. У теперішніх трьох законопроектах також є купа недоречностей, які викликають неоднозначну реакцію в представників національних меншин, що проживають в Україні. Тому щоб уникнути спекуляцій щодо мовного питання, яке завжди викликає збурення в суспільстві, проекти законів перед реєстрацією слід віддавати мовознавцям для наукової експертизи", - зазначає Москаль.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme