Чеські роботодавці просять свій уряд спростити працевлаштування українців

Чеські роботодавці закликали уряд в Празі спростити процедуру найму іноземної робочої сили з України

Відкритий лист з таким закликом на адресу прем'єр-міністра країни Богуслава Соботки направили в понеділок, 6 лютого, "Союз роботодавців Чехії", "Торгово-промислова палата Чеської Республіки" і "Конфедерація чеської промисловості", повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

"Місцевий ринок праці не може запропонувати достатньої кількості кваліфікованих кадрів ні серед безробітних, ні серед недавніх випускників, тому роботодавці змушені шукати працівників за кордоном", - наголошується в листі.

Згідно з повідомленням, рівень безробіття в Чехії один з найнижчих в ЄС, але, незважаючи на це в країні 132 000 відкритих вакансій, головним чином мова йде про сфері ІТ, будівництво, промисловість, електроніку, авто - і машинобудування. Для цього в 2015 році Чехія прийняла закон, який передбачає істотне спрощення і прискорення видачі віз українським громадянам з технічною освітою - інженерів, технічних фахівців і фахівців зі сфери IT.

Однак зараз чеські компанії заявляють, що існуючого закону недостатньо, а спрощена процедура видачі віз вимагає кардинального вдосконалення.

"Якщо чеський роботодавець надсилає запрошення на роботу, то потрібного йому спеціаліста призначать інтерв'ю тільки на серпень. Немислимо, що треба 8 місяців чекати, поки вашого працівника перевірять і впустять в країну", - каже президент Спілки роботодавців Чехії Ян Віснер.

На його думку, зараз Чехія потребує вдвічі більшій кількості фахівців з України.

Проти активного залучення іноземної робочої сили виступають профспілки, на їх думку, це загрожуватиме інтересам чеських працівників, а щоб повернути тисячі чехів на місцевий ринок праці, варто тільки підняти рівень оплати.

У середу лівоцентристський уряд Чехії має обговорити звернення представників промисловості та роботодавців про залучення іноземної робочої сили.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme