Як у Запоріжжі перевіряють якість природного газу і нові цифри у "платіжках"

Запоріжці скаржаться на якість природного газу, мовляв, в нього щось домішують. Газовики взялися спростувати чутки 

Як у Запоріжжі перевіряють якість природ…

Представники Запорізького лінійного управління магістральних газопроводів "Укртрансгаз" і ПАТ "Запоріжгаз" провели публічний експеримент з оцінки якості природного газу, свідком якого став і кореспондент порталу Depo.Запоріжжя. Фахівці відібрали проби на газорозподільній станції (ГРС), районних газорозподільних пунктах (ГРП) і зробили аналіз фізико-хімічних властивостей відібраного природного газу.

Де і як перевіряють якість природного газу

У Запорізькій області три газорозподільні станції, одна з них, до слова, найбільша в України. Сюди газ потрапляє під великим тиском. Працівники "Укртрансгазу" щоденно відбирають тут проби блакитного палива, щоб визначити його якість. Зібрані проби направляють в лабораторію.

З газорозподільних станцій газ потрапляє у різні райони Запоріжжя до газорозподільних пунктів, яких лише в обласному центрі 170, а вже звідти - у домівки запоріжців. На ГРП газ зберігається зі зменшеним тиском. Спеціалісти досліджують його і на цьому етапі, однак роблять це вже не щоденно - кілька разів на місяць.

Газова система Запоріжжя герметична, а це значить, що склад газу на його шляху від ГРС до споживача неможливо змінити. Утім, склад у різних районах міста може відрізнятися, тому що потрапляє на ГРС із різних місць видобутку. Саме тому головним показником якості блакитного палива є не склад, а калорійність.

На очах у кореспондента порталу Depo.Запоріжжя в лабораторії перевірили зразки з газової станції, що за межами Запоріжжя, а також з газового пункту, що розташований в центрі міста. Лаборанти попередили: кожного разу отримують різні результати, але за межі норми вони ніколи не виходять. Відповідно до Держстандарту, калорійність має бути не нижчою за 7600 ккал/куб.м У Запоріжжі цей показник, згідно з проведеними лабораторними дослідженнями, склав 8161 ккал/куб.м.

Оперативна інформація про якість газу в обласному центрі регулярно публікується на сайті "Запоріжгазу", тому кожен споживач за бажанням має змогу стежити за цим.

Чи означає жовтий колір полум'я, що газ із домішками?

Скарги запоріжців на якість природного газу, чи не головна причина, з якої газовики вирішили публічно цю якість перевірити, а також пояснити, від чого, насправді, залежить колір блакитного палива в оселях запоріжців. Адже саме через зміну кольору містяни вважають газ неякісним. Окрім того, запоріжці скаржаться, що процес приготування їжі почав займати у них більше часу. Невже в газ все ж таки щось домішують?

Головний інженер ПАТ "Запоріжгаз" Віталій Нестеренко це спростовує, каже: частіше за все, газ змінює свій колір через технічний стан самих плит, котлів, колонок або ж інших приладів.

"Як правило, через 10 років експлуатації будь-який прилад потребує або ремонту, або заміни. Крім того, зміна кольору газу – вірна ознака того, що в приміщенні не вистачає повітря для нормального горіння. Наприклад, щоб спалити один кубометр газу, потрібно 10 кубометрів повітря. Тому для якісного горіння, під час приготування їжі на газовій плиті, потрібно обов'язково відкривати кватирку", - роз'яснив головний інженер.

Якщо споживач помітив зміну кольору полум'я, Нестеренко радить спочатку добре провітрити приміщення. Якщо це не допомагає, треба викликати фахівців з газової служби, які перевірять прилад і, при необхідності, прочистять його.

Для того, щоб перевірити ефективність роботи газових приладів, слід звірити витрати ними газу з паспортними. Наприклад, одна конфорка газової плити використовує приблизно 0,2 кубометра газу за годину, газова колонка - 2,5 кубометра. Якщо показники використання газу відрізняються від зазначених норм, це свідчить про несправність газового обладнання.

Щодо часу приготування їжі, то на нього впливає безліч суб'єктивних чинників - від товщини дна посуду, в якому готують, до його вмісту. Тож оцінювати якість газу з огляду на час приготування не зовсім правильно, вважають фахівці.

А наявність повітряних домішок, які нібито погіршують якість блакитного палива, інженер взагалі назвав "народним міфом". За Держстандартом, об'ємна частка кисню в складі газу не повинна перевищувати 1%. Інакше газ перетвориться на вибухонебезпечну суміш, що є вже питанням безпеки для життя споживачів. Тож "розбавляти" газ повітрям було б небезпечним трюком з боку газовиків, який неминуче призвів би то трагедії.

Нові цифри в лютневих "платіжках" за газ. Що вони означатимуть?

У лютому жителі Запоріжжя отримають незвичні платіжки за спожитий у січні газ. Окрім суми за спожите блакитне паливо, в квитанції з лівого боку буде вказана його енергоємність.

"Згідно з постановою НКРЕКП (Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг, - ред.), всі споживачі України отримають вже найближчим часом платіжки, де буде фіксуватися не тільки обсяг спожитого природного газу в кубометрах, а й інформація про кількість спожитого газу в енергетичних одиницях", - розповіла прес-секретар ПАТ "Запоріжгаз" Наталя Грінь.

Калорійність газу в різних районах Запоріжжя може відрізнятися. Тому жителі Хортицького району можуть побачити одну кількість спожитих енергоодиниць в квитанціях, а жителі Комунарського - іншу. Однак, розбіжності будуть незначні, - запевняють фахівці.

На розмір оплати нововведення поки ніяк не вплине і матиме суто інформаційний характер. Справа в тому, що в Україні досі не розроблено формулу розрахунку ціни блакитного палива в залежності від його калорійності, як і немає механізму розрахунку знижки на газ у випадках, коли його якість не відповідає нормі.

У будь-якому випадку, відтепер запорізькі споживачі зможуть щомісяця і самотужки стежити за якістю газу, який отримують.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme