Навіщо міністр Данилюк пішов війною на главу ДФС Насірова

Очільнику Мінфіну не сподобалося, що головний фіскал поїхав на інавгурацію Трампа. Тепер НАЗК і НАБУ з'ясовуватимуть, за які кошти керівник ДФС здійснив заокеанський вояж

Політичний оглядач
Навіщо міністр Данилюк пішов війною на г…

За словами Данилюка, Роман Насіров поїхав у відпустку не погодивши це з міністром фінансів, який координує його діяльність, а також з прем'єр-міністром України. Крім того, міністра зацікавило, чому саме керівник ДФС був запрошений до США і на які кошти. "Там де він був, коштує приблизно 250 тисяч доларів. Немаленька сума, чи заделарована вона? Потрібно простежити. А якщо ні, то потрібно запитати: може, це подарунок, може, послуга. Якщо його запрошують на такі заходи безкоштовно, то я повинен сказати, що законодавство забороняє приймати такі подарунки та послуги. На цьому туризм не закінчився. Потрібно ж було ще поснідати. Відповідно до закону, як координуючий міністр, я повинен звернутися до НАЗК та НАБУ для аналізу цієї ситуації", - наголосив Данилюк. І додав, що крім всього ініціював притягнення Насірова до дисциплінарної відповідальності.

Гучна заява очільника Мінфіну відразу ж спровокувала розмови про можливу скору відставку Насірова. Нагадаємо, головний фіскал, якого фотографи запеленгували серед гостей інавгурації, пояснював, що їздив на цей захід тому, що є прихильником Трампа і йому було цікаво подивитися на таку подію. Тепер ця цікавість ризикує обернутися для Насірова величезними неприємностями. Якщо, звісно, Данилюк дійсно налаштований на з'ясування всього того, про що він сказав.

А от у цьому в експертному середовищі сумніваються. По-перше, можна припустити, що голова ДФС погостював у Трампа власним коштом. Він зможе довести, що постояти в натовпі коштувало не 250 тисяч "зелених", а, приміром, 5 тисяч. Плюс - літав економ-класом, жив у готелі десь на окраїнах і харчувався в Макдональдсі. Простіше кажучи, гроші на доказ такої легенди можна знайти і в декларації. Втім, це вже нехай НАЗК вірить чи не вірить.

По-друге, Данилюк виніс все напоказ не просто так. Після його заяви НАБУ доведеться взятися за справу. Як мінімум, провести експертизу. Якщо антикорупціонери не виявлять розтрат або якихось інших порушень з боку Насірова, то Ситника і його детективів можуть звинуватити у неефективності. Інакше кажучи, Данилюк зробив цю історію публічною і її подальший розвиток залежить тепер не від нього, а від НАЗК, НАБУ, уряду, депутатів і так далі. Насірову ж доведеться виправдовуватися. А з огляду на те, що його, м'яко кажучи, недолюблюють і в коридорах влади, і в пресі, відбілювання дорого вартуватиме. В усіх відношеннях.

По-третє, якщо заява Данилюка не просто гучний вихлоп, а реальний намір покарати підшефного, тоді ми маємо справу з кампанією проти голови ДФС, підсумком якої, цілком може стати відставка фіскала №1. Але, знову ж таки, враховуючи досвід попередніх подібних скандалів, для Насірова все може закінчитися хеппіендом. Пошумлять і згодом все заспокоїться.

Нагадаємо, що через скандал з польотами за кордон чужим коштом своєї посади лишився лише колишній міністр екології Ігор Шевченко. Та й то, його звільнення, скоріше, стало наслідком кулуарних домовленостей, аніж конкретних звинувачень. Адже після того, як у Шевченка відібрали портфеля, борці з корупцією і силовики втратили до нього будь-який інтерес.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme