Наступ під Донецьком. ЗСУ продовжують відвойовувати позиції під Авдіївкою (КАРТА)

Бої поблизу Авдіївки тривають, а ЗСУ потрошку заходять у дачі із перспективою видавити бойовиків з позиції поблизу залізної дороги

Наступ під Донецьком. ЗСУ продовжують ві…

Тиша в Авдіївці, яка протрималася вчора до обіду, дозволила ремонтним бригадам таки полагодити лінії електромереж. В підсумку в Авдіївці з'явилося світло, а вже о 16:00 зі сторони Донецька по позиціях 72-ї бригади полетіли великокаліберні снаряди, зав'язався тривалий бій в районі Ясинуватського блокпосту, аеропорту, Спартака, - і взагалі по всій лінії фронту.

Але детально таки варто зупинитися на Авдіївці, оскільки там, попри відносне мовчання нашого командування і пафосні репліки бойовиків, мовляв, вони повернули всі втрачені позиції, відбувається рух ЗСУ в напрямку Донецька.

По-перше, варто відразу уточники кілька моментів. Опорні пункти Алмаз-1 та Алмаз-2, які були відбиті у бойовиків воїнами 72-ї бригади ще на початку минулого тижня, досі залишаються під нашим контролем. Бойовики ж люблять розповідати, що їм вдалося їх повернути.

По-друге - ЗСУ поступово заходять у дачі і виходять з боями до залізної дороги (див. карту), де розміщений блок-пост бойовиків.

По-третє - бій за Ясинуватський блок-пост триває - розв'язка має ключове значення як для нас,так і для бойовиків, які вже дуже багато людей поклали у результаті постійних набігів на наші позиції, а також утримуючи її. Якщо ЗСУ відіб'ють позиції бойовиків на розв'язці, то окрім вогневого контролю за трасою Донецьк-Горлівка, ми отримуємо плацдарм до розгортання операції по "відкушуванню" Каштанового, з рухом на північ аж до Васильєвки, а також до поступового оточення Ясинуватої.

Ну і четвертий - дуже важливий момент. Донецька фільтрувальна станція. Її ремонт відбудеться під наглядом ОБСЄ. Патруль підтвердив, що ЗСУ стоять поруч із станцією. ДФС наразі не наша - забезпечений лише вогневий контроль. Блок-пост стоїть поруч з дорогою. Це важливо, оскільки минулого тижня народжувалося багато чуток, що ми захопили ДФС і пішли аж за неї до Ясинуватої.

Тут, у районі ставків, поблизу ДФС, бойовики намагаються нав'язати бій, проте навіть окупована Крута Балка, у яку наші армійці раніше заходили, але вийшли через прострілюваність села, не може стати плацдармом для наступу на наші позиції у районі дач, поблизу третього авдіївського ставка і далі. Через ту саму прострілюваність і вогневий контроль за селом з боку ЗСУ.

Загалом, ситуація на фронті, попри наші втрати (лише за перші три дні боїв загинули 10 вояків), складається вдало для ЗСУ. Армія поступово йде вперед і у терористів дуже скоро може не вистачити сил для того, щоб втримати Ясинуватську розв'язку. Враховуючи інформацію, про забиті лікарні в Донецьку і великі втрати, то досить скоро вони будуть змушені здати позиції. І плацдарм для подальшого наступу буде у руках ЗСУ.

Наразі ж, бойовики стріляють з 152-мм гаубиць, 82-мм і 120-мм мінометів, 122-мм артилерії, досі використовують "Гради", щоб зупинити просування наших військ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme