Марчук дав рецепт врегулювання конфлікту на Донбасі

Представник України в безпековій підгрупі Мінської переговорної групи Євген Марчук вважає, що ситуацію на Донбасі допоможуть врегулювати тимчасові адміністрації, контроль над кордоном та посилення місії ОБСЄ 

Про це він заявив у інтерв'ю "Ліга.Нет", передає Depo.ua.

"Є досить широкий спектр врегулювання, елементи якого знаходяться в зоні можливого компромісу. Перш за все, мова йде про так званий перехідний період і принцип формування місцевих органів влади на цей відрізок часу. У ці адміністрації можуть увійти представники місцевого населення, які залишалися на тимчасово окупованій території і змушені були десь працювати, але вони не брали участь в бойових діях проти ЗСУ. Як будуть формуватися тимчасові адміністрації до проведенням місцевих виборів, який буде порядок перетину українсько-російського державного кордону на цей період, що буде з пенсійною системою - ще потрібно буде роз'яснити дуже багато інших питань. Тобто, мова йде не про компроміс з бойовиками і їх ватажками, а про компроміс з населенн", - сказав Марчук.

На його думку, вибори на Донбасі треба проводити не раніше, ніж за три роки після його деокупації.

"Є світова практика, і навіть певні міжнародні дослідження, які говорять про те, що проведенням виборів на подібних до нинішнього Донбасу територіях найбільш доцільно проводити не раніше, ніж через два, три, а то й чотири роки з моменту припинення військових дій. Відразу після війни, коли гостро відчувається спрага помсти, коли свіжі тисячі могил, сльози і так далі - проводити вибори ніде вдало не виходило. Неофіційно, під час перерв засідання в Мінську російська сторона прямо говорить, що військові загострення не припиняться, поки ми не вирішимо "політичне питання", тобто - проведемо вибори в Донбасі. Але це не означає, що ми повинні йти на поступки в цьому питання. Завтра, через півроку або навіть в перші роки після припинення військових дій справедливі вибори в Донбасі провести буде неможливо", - додав представник безпекової підгрупи.

Нагадаємо, Євген Марчук прогнозує, що після провального наступу на Авдіївку Росія навряд чи наважиться на серйозний фронтальний наступ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme